Columns

De Deense Bunker

"Wat is dit voor een grijze boel!" Dat is het eerste wat je denkt als je de Deense School voor Journalistiek binnenkomt. Het is een typisch een betonblok uit de jaren zeventig. Hier in Århus is het gebouw beter bekend als ‘de bunker’.

De eerste weken in Århus waren dan ook wel even wennen. De Utrechtse School voor Journalistiek is namelijk het tegenovergestelde van een bunker. Bijna alle lokalen hebben grote ramen. De bankjes en stoelen in de gangen hebben felle kleuren en de verlichting in het gebouw brengt sfeer.

The Danish School of Journalism: Tired Old Bunker by Mikkel ElbechThe Danish School of Journalism: Tired Old Bunker – Foto: Mikkel Elbech

Hier in Århus is alles van beton. De vloeren zijn grijs, de muren zijn grijs en het plafond is – heel verrassend – grijs. En om de boel nog deprimerender te maken, is er flink bezuinigd op de ramen. Hier een daar komt er een straaltje licht naar binnen.

Een beetje verf zou natuurlijk wonderen kunnen doen. Hupsakee: Een oranje muur, een groene en een rode. In mijn fantasie heb ik het gebouw al een paar keer flink onder handen genomen. Een opknapbeurt voor de school zou het verblijf zoveel prettiger maken.

Maar het lijkt wel of de klusjesman van school alleen maar sombere kleuren op zijn palet heeft. Zijn lievelingskleur is waarschijnlijk bruin. De meeste deuren en kasten in het gebouw hebben namelijk die kleur.

Enige uitzondering op dit geheel is de kantine. Daar vind je oranje pilaren en een paar rode schuifdeuren. Maar de verfmengers hebben zelfs de oranje verf somber gekregen. Iets wat best wel een knappe prestatie is!

Toch lijken de Denen wel tevreden te zijn met ‘hun bunker’. Het wordt gezien als "de geboorteplaats voor echte journalisten". En dan kan je natuurlijk niet van gebouw wisselen. Dat zou alleen maar slecht zijn voor de journalistiek in Denemarken.