Columns

De tijd vliegt

Tijd is een moeilijk begrip. Van de week las ik een interview waarin iemand zei dat de tijd die voor je ligt zoveel sneller gaat dan de tijd die achter je ligt. Aan de andere kant zie ik soms studenten in de gang staan, netjes aangekleed, zenuwachtig wachtend op de uitslag van hun mondeling. Terwijl ik denk dat ze nog niet zo lang geleden met hun studie zijn begonnen, want ik had ze toch onlangs nog in de klas. Maar dat was alweer drie jaar geleden. De tijd die achter me ligt, blijkt dus ook om te vliegen.

Kortom de tijd vliegt voorbij. In de uitzending van College Tour, waarin André Kuypers van alles gevraagd wordt, zien we filmpjes waarin voor ’t eerst sneller gevlogen wordt dan het geluid. Elke seconde dijt het heelal uit. Het is interessant om te filosoferen over tijd. Maar onze studenten die met steeds meer buitenschoolse zaken geprikkeld worden, moet geleerd worden hun tijd optimaal te gebruiken. Juist nu dat de adolescenten-hormonen het gevoeligst zijn voor natuurlijke prikkels.

Qua belangrijkheid voor studenten staat op nummer twee het mobieltje. De taak van de docent is om de studenten dusdanig te prikkelen dat tijdelijk het mobieltje en de hormonen uitgeschakeld worden om studie even prioriteit te geven.