Columns

Een fijne jaarwisseling

De kerstvakantie wordt niet door iedereen hetzelfde ingevuld. Maar er zijn vast wel overeenkomsten. Leeswerk inhalen, opruimen (weggooien, kringloop, Marktplaats of toch maar bewaren?), uitrusten, familiebijeenkomsten met extra aandacht voor het eten. Vroeger hoorde daar misschien ook vakantiefoto’s inplakken bij, wat nu fotoboeken maken is geworden.

Zo kwam ik een branchereportage tegen uit AdfoPlus van juli 1984, bijna dertig jaar geleden. De kop was ‘Nederlander koopt één filmrolletje per jaar’. Toen begon de malaise van de fotohandel met boven de markt hangend, zoals in de inleiding wordt genoemd, de ‘elektronische’ film en foto (video) als dreigend onweer.

Vier fabrikanten – Kodak, Agfa, Fuji en Konica – zijn dan nog in een concurrentiestrijd verwikkeld. Bij Fuji kunnen honderdvijftig handelaren een cruise verdienen naar Florida en de Bovenwindse eilanden. Luxe trips die een paar jaar later door de videodistributeurs aangeboden worden. Maar ook deze branche is doordat de films op dvd overal (soms illegaal) verkocht gingen worden geminimaliseerd.
Wie had gedacht dat je mobiele telefoon een multimediaal apparaat zou worden, waarmee je veel meer kan dan overal vandaan bellen? Het is je horloge, je computer en tevens je audio-, biblio- en videotheek. Maar lang niet iedereen benut al die mogelijkheden. Hopelijk jij wel en ik ook in 2014. Een fijne jaarwisseling.
.