Columns

Gaten dichten

Over zo ongeveer negentig procent van mijn leven ben ik tevreden en daarvan zo ongeveer vijftig procent zelfs wel gelukkig. Daarmee scoor ik boven het gemiddelde van de gemiddelde Nederlandse man van gemiddelde middelbare leeftijd.
De zo ongeveer vijftig procent van de negentig procent wel tevreden maar niet zo echt gelukkig, kom ik gewoonlijk voor achtennegentig procent goed door. Twee procent niet. Dus.

Die resterende twee procent is soms echt een probleem. Het tweeprocentsgat moet dan gewoon worden gedicht. Meestal, ik schat zo ongeveer in tachtig procent van de gevallen, weet ik dat tweeprocentsgat te dichten met redelijk gewone zaken, zoals lezen, met zoiets onzinnigs als voetbal op teevee kijken, met op visite gaan bij kennissen, of met iets extra’s doen voor m’n werk.

De resterende twintig procent van het tweeprocentsgat dat dan nog gedicht moet, pak ik resoluut aan: er is niets zo desastreus als een ongedicht gat in tevredenheid of geluk. Ik zorg dan ook dat er altijd voldoende voorraad van in huis is: pindakaas en pure vlokken. Met een half potje pindakaas opgelepeld en een half pak vlokken weggesabbeld is het gat voorlopig weer dicht. Life is easy.