Columns

Geloof jij in een geloof?

Als je ergens voor het eerst bent, praat dan niet over politiek of geloof. Dit zegt men, omdat je dan hooglopende ruzie kan krijgen. Dat is niet bevorderlijk voor een goede afloop van zo’n ontmoeting. Eigenlijk blog ik er ook zelden over, terwijl het wel vaak onderwerp van gesprek is op de werkvloer. We hebben docenten die geloven, sommigen een beetje, anderen zijn heel streng in de leer. Er zijn erbij die twijfelen en je hebt atheïsten, die zeggen dat alles zich afspeelt in je hersenpan.

Zo iemand is Frans de Waal, die onlangs in College Tour op de televisie was en gelooft in de evolutie. Hij ontdekte dat capucijneraapjes begrijpen wat een gelijke beloning inhoudt. Chimpansees kennen al een simpele vorm van normen en waarden. En de mens begrijpt steeds meer van de werking van de hersenen, maar nog lang niet alles.

Als gelovigen en niet-gelovigen gewoon maar meningen zouden uitwisselen zonder daar vuurwapens bij te gebruiken, komen we al dichter bij een wereldvrede. Als je je gedraagt volgens de normen en waarden die je van huis meekrijgt of van een geloof, dan is het de keuze van het individu waar hij zijn tijd aan besteedt; en daar behoort oorlog voeren niet bij.