Columns

Groter wordend gat

Een Amerikaans onderzoek geeft aan dat 15 procent van alle tijd die we online zijn naar Facebook gaat. Ruim 6 miljoen Nederlanders maken inmiddels gebruik van Facebook. Er is echter maar een kleine groep vooruitstrevenden, die je ook terugziet (veel dezelfden) op seminars en congressen. Tel bijvoorbeeld het aantal HU-medewerkers die aktief zijn op Yammer. Het zijn ook daar steeds dezelfde gezichten, heel vaak en in werktijd, want zij ondersteunen elkaar. Natuurlijk zijn 't ICT-ers, mediatheekpersoneel en een enkele docent.

Ik las in een blaadje van OudGoud, waar gepensioneerde HU-docenten lid van zijn, dat gekeken zou worden hoe sommige leden van nieuws te voorzien die nog steeds geen gebruik maken van internet. Daar ziten dus docenten onder die misschien nog geen tien jaar van de hogeschool af zijn.

Ondanks dat we achterlopen met veel nieuwe mogelijkheden op technisch gebied op de Hogeschool Utrecht, worden er wel (binnen het beperkte budget) verbeteringen aangebracht. Maar die kan niet iedereen bijhouden. De leiding moet zich er van bewust zijn dat de technische toepassingen in het onderwijs steeds groter worden. Maar de implementatievraag wordt vaak gebagataliseerd. Want het gat tussen de kleine groep die de ICT-vernieuwingen wel kan bijhouden èn de docent voor de klas, wordt steeds groter.