Columns

Heb jij ook een afwijking?

Na zo'n genadeloze reactie van ene Wim die mij een paar dagen geleden verzocht te stoppen met het schrijven van blogs, omdat ze alleen oproepen tot irritatie en geeuwen, slaat de twijfel toe. Sinds eind augustus 2010 schrijf ik de blogs van iets meer dan tweehonderd woorden, waarvan de meeste gerelateerd zijn aan het onderwijs. Het zijn er ongeveer 950 tot nu toe.

Is het een afwijking dat je iets wil vertellen aan een ander? Het gros van docenten heeft die afwijking. Dat hebben ook schrijvers, stand-up comedians, dichters, kunstenaars, striptekenaars en cartoonisten, zoals die van Charlie Hebdo. Voor degenen die het Frans niet zo onder de knie hebben: hebdo is de afkorting van 'hebdomadaire', dat wekelijks tijdschrift betekent, of periodiek, magazine, blad, of tijdspiegel.

Om succesvol te zijn, moet je minstens 10.000 uur oefenen volgens Malcolm Gladwell in Outliers. Het zou zo lang duren voordat de hersenen al die oefeningen geassimileerd hebben die nodig zijn om het schrijven van bijvoorbeeld een blog te beheersen. Een beetje talent is natuurlijk nooit weg.
Onlangs verdween echt talent in een paar minuten om ineens veel lezers te krijgen. Zo verschijnt Charlie Hebdo aanstaande woensdag niet in een oplage van zestigduizend, maar van een miljoen exemplaren. Je suis Charlie.