Columns

Hoe lang bewaar je rapporten?

Het afgelopen jaar heb ik heel wat boeken naar de kringloopwinkel gebracht en tweehonderd staan er op boekwinkeltjes.nl. Zondag is een dag dat je je boekenkast nog eens doorloopt en allerlei boeken in je handen neemt. Wegdoen of terugzetten? De stapels onopgeruimde boeken moeten toch ook een regulier plekje krijgen, net als de bewaarde onderzoeksrapporten, zoals Image videotheken, meting najaar 1986.

Even doornemen, de hoogtepunten noteren en dan toch maar in de papierbak. Het onderzoek werd uitgevoerd door Socmar onder 1001 Nederlanders, van wie 26% een videorecorder bezat en van hen heeft 30% deze nog geen jaar in bezit. Van de niet-bezitters is slechts 5% van plan binnen een jaar een videorecorder aan te schaffen; ze vinden de prijs nog te hoog.

Voornamelijk mannen huren video’s. Het rapport concludeert dat image niet zo belangrijk lijkt als men zou verwachten, omdat er voldoende keus is in de videotheek, de banden van goede kwaliteit zijn en de adviezen van de verhuurder een duidelijke rol spelen bij het kiezen van een videotheek.
Het aantal videotheken is inmiddels dramatisch gedaald, gelijklopend met de daling in videobezit, ooit meer dan 85% van alle huishoudens.
Boeken hadden al de plek van de videobanden ingenomen, maar er moet nu meer plaatsgemaakt worden.