Columns

Hoe zit ’t met het geheugen van studenten?

Heb je nog wat van de weekendkrant liggen om alsnog te lezen? Los van tijdschriften, lees ik kranten en nieuwsbrieven ook via de computer. Daarnaast ‘verorber’ ik elk weekend Het Parool, de Gooi & Eemlander en de Volkskrant. Als geboren en getogen Amsterdammer volg ik wat er in de hoofdstad gebeurt via Het Parool en als inwoner van Naarden lees ik de G&E. De Volkskrant informeert het meest uitgebreid. Om alles elk weekend te lezen is een flinke klus.

Als je geen tijd hebt, kom je een heel eind met het lezen van de kop, de inleiding, de tekst onder de foto of illustratie, mogelijke kopjes binnen het artikel en (dat doet men om grote blokken tekst te breken) tussenkopjes van een paar regels. Meestal heb je dan de kern van het artikel wel te pakken.
Als voorbeeld neem ik uit de Volkskrant “De vrolijke onbetrouwbaarheid van uw vakantieherinnering”, een artikel van vier pagina’s uit de bijlage.

…Moderne hersenscans leren ons steeds meer over de chaos van ons geheugen… …Plezierige ervaringen beklijven hoe dan ook beter in het brein dan negatieve…
…Honderdjarigen herinneren zich vrij weinig van hun laatste zestig levensjaren…
Dat je eerste kus in het episodisch geheugen ligt, laat ik dan maar voor wat het is.