Columns

Is taal kwetsbaar?

Gisteren was ik in kasteel Het Nijenhuis met een schitterende beeldentuin. De bedoeling was om daar eventjes te blijven en dan naar de Fundatie in Zwolle te gaan. Dat was oorspronkelijk het Paleis van Justitie, maar werd in 2004 een kunstmuseum en is in 2012 vergroot door er een soort ei bovenop te zetten. Daar zijn we niet aan toegekomen; misschien een volgende keer. Het kasteel met beeldentuin bleek onderdeel van de Fundatie met een mooie museumwinkel, waar ik het gratis 24 pagina tellende tijdschrift Tubelight meenam.

We zijn blijven hangen in Zwolle, hebben daar gegeten en zagen in theater De Spiegel o.a. het ballet Postscript van Sol León en Paul Lightfoot, uitgevoerd door het Nederlands Danstheater 2. Echt aan te bevelen. Wij Nederlanders zijn het niet gewend om zo ver te reizen voor een avondje uit, maar binnen een uur waren we weer thuis. In andere landen is twee uur reizen heel gewoon.

Terugkomend op Tubelight, daarin stond een artikel over de Deense kunstenares Pernille Lonstrop, die onlangs de Sybren Hellinga kunstprijs had gewonnen. Zowel van Lonstrop als van die prijs had ik nog nooit gehoord. Denkend aan dat ei, lees ik associërend een zinnetje in dat artikel “(…) taal blijft een kwetsbaar communicatiemiddel (…)”.