Columns

Lenen

Een aantal jaar geleden deed de overheid niet zo moeilijk over ‘iets langer studeren’. Lenen was het nieuwe werken. Dat zat zo: als je naast je studie ook nog moest gaan werken, dan bleef er weinig tijd meer over om daadwerkelijk te studeren. Daarom hielp de IB-groep wat mee. (De IB-groep, eigenlijk moet ik nu DUO zeggen, maar dan denk ik nog steeds aan het bruin-witte spul voor op brood.) De rentes waren niet al te hoog en in tijden van inflatie is lenen bijna voordeliger dan sparen. Je was bijna een dief van je eigen portemonnee als je het niet deed.

Tot er vorig jaar een foldertje in de bus viel van diezelfde overheid, al was er toch echt iets veranderd.  ‘Ineens’  was het gevaarlijk geworden om te lenen. Je kon na je studie in de problemen komen! Hoe had je het in je hoofd gehaald om ooit te gaan lenen als student! Na het lezen van die folder wilde ik alleen nog maar uren lang onder de douche staan. Ik voelde me vies.

Afgelopen week werd bekend dat steeds meer banken nu kijken naar je studieschuld als je een hypotheek wilt. Daar hoorde je vijf jaar terug nooit wat over. Daarbij komt nu ook nog eens die langstudeerdersboete. Bovenop het collegegeld moet je dan nog €3063,- extra betalen. Wat betekent dat je nog meer moet gaan werken. Maar wat nou als je dan nog minder tijd hebt om te studeren? Daar heeft de overheid gelukkig een oplossing voor gevonden. Je mag dit bij ze lenen!

Matthias van Klaveren
zesdejaars small business and retail management aan de HU Amersfoort