Columns

Nationale Studenten Enquete

Eén van de docenten van de faculteit Communicatie en Journalistiek (FCJ), Ad Franzen, heeft al enige jaren een column in Trajectum. Voor ruim 38.000 studenten worden zo'n 12.000 exemplaren gedrukt, waarvan er veel slechts doorgebladerd worden en Ad's column ongelezen in de papiermand terecht komt. Heel jammer, want Ad Franzen zegt vaak zeer relevante dingen. Dat zien ook zijn studenten die hem hebben genomineerd voor 'docent van het jaar'. Maar Ad geeft zichzelf weinig kans, omdat hij regelmatig op klompen op school komt.

In zijn recentste column schrijft hij dat hij gevolg wilde geven aan een verzoek van hogerhand om studenten tijdens zijn les in 20 minuten de Nationale Studenten Enquete (NSE) in te laten vullen. Men denkt dat als er meer studenten dit doen, de kans groter is dat de verschillende faculteiten van de Hogeschool Utrecht beter uit de bus komen dan in het verleden. Dat was tot nu toe in de onderste regionen.

Zijn studenten wijzen Ad op de manier waarop zij gevraagd worden de enquete in te vullen, dat is 'een overduidelijke voorbeeld van een ongewenste vorm van beïnvloeding'. Daarom nam Ad Franzen de juiste subversieve beslissing om de studenten te verbieden de enquete in te vullen om hen zo de juiste ethiek bij te brengen.