Columns

Nu begint het pas echt

Het is over en uit met de Utrechtse Introductie Tijd. Het feesten zit er op. Georganiseerd nieuwe vrienden maken, netwerken en Utrecht verkennen kunnen allemaal niet meer. Nu is het tijd om even lekker uit te rusten, misschien over het Zandpad te lopen en te genieten van de vredigheid aldaar. Daarna begint het pas echt.

Het plastic folie moet nu toch echt van de boeken af. Kijk gelijk naar de introductie en lees de achterkant. Tref je bij het eerste boek al een introductie die zowat een hoofdstuk lang lijkt te duren? Kijk je daar van op? Vrees, want dit is zo’n beetje normaal in het hoger onderwijs. Je bladert verder en er lijkt geen einde aan te komen? Waar zijn de illustraties? Kijk je op van deze lange teksten die vaak veel te moeilijk geschreven zijn en eigenlijk iets makkelijks zeggen? Vrees, want dit is ook normaal in het hoger onderwijs.

De colleges gaan beginnen. De eerste lessen lijken over het algemeen van een relaxed niveau: docenten die de werking van het studieboek uitleggen, vertellen hoe de komende periode er uit gaat zien. Maak je dit mee? Het wordt moeilijker. En ook dit is normaal voor het hoger onderwijs. Vrees! Ben je na een paar weken moe? Dan spijbel je niet meer maar 'skip' je, zo nu en dan. Ben je het opletten beu en heb je een laptop? Er komt een tijd dat voetbaluitslagen en YouTube weer interessant worden. Thuis kan je het ook nog ’s doornemen, toch? Vrees, want zo kom je het hoger onderwijs echt niet door! Of wel. Dan heb je geluk of ben je zeer intelligent. Of ben je iets ondefinieerbaars.

Ook Facebook/WhatsApp/Twitter/LinkedIn/Tumblr zullen geopend worden. Pas op voor de gevaren. Zoals het onderzoek ‘De zwarte kant van sociale media 2012’ schrijft maken de sociale media ons dom, asociaal en (geestes)ziek. Daarnaast staan geheugenstoornissen op de loer en word je vatbaarder voor manipulatie. En ja, ‘het einde van alle privacy’ wordt ook in dit onderzoek genoemd. Deze dingen wil je allemaal niet riskeren, denk ik zo. Dus hierbij een tip van een Thaise telecommaatschappij: ‘disconnect to connect’ en gebruik je telefoon alleen voor goede dingen. Dus: besteed aandacht aan de colleges en niet teveel aan je smartphone, skip niet teveel uren. Verminder de kans op studievertraging.

En ach, vrees eigenlijk niet teveel. Je hebt het al aardig ver geschopt. Geniet van je studietijd!