Columns

Onderwijsprojecten van PUM

Het kwartaalmagazine van PUM Netherlands senior experts ging dit keer voornamelijk over het beroepsonderwijs. PUM is een organisatie met meer dan 3.000 vrijwilligers ouder dan 50 jaar, die bedrijven adviseert in ontwikkelingslanden en opkomende markten die geen commerciële consultants kunnen betalen. Ik mocht al zes missies doen, waarvan de laatste in Manado op Sulawesi, het vroegere Celebes, bekend door z'n specerijen en nog te weinig door z'n toerisme. Het was een hogeschool voor hospitality & tourism, maar met een mbo+-niveau.

De school had al een paar keer bezoek gehad van Els Brendel, die bijna tien jaar geleden directeur was van het instituut Marketing & Commerce op de FEM. Ondanks de investeringen bleek het geen succes op lange termijn. In het magazine stonden juist succesvolle voorbeelden. In Bolivia bijvoorbeeld waar met hulp van PUM het belang van praktijkgericht beroepsonderwijs nationale prioriteit kreeg.

Toch blijkt er wereldwijd een gebrek aan waardering voor beroepsopleidingen. Henk Brouwer, sectorcoördinator Vocational Education van PUM, zoekt projecten waarbij het lokale bedrijfsleven met een onderwijsinstituut wil samenwerken. Ook kortlopende stages van een Nederlandse hbo- of mbo-instelling, begeleid door PUM (www.pum.nl) zijn mogelijk, maar dat staat nog in de kinderschoenen. Zoals zo vaak hangt dit af van de initiatieven van de individuele docent. Iets voor jou?