Columns

Past passend onderwijs wel?

Op de voorpagina van de Volkskrant een grote kop ‘School kan zorgkinderen aan’ met daarboven ‘Bestuurders na proefperiode ‘gematigd positief’ over passend onderwijs’. Binnenin over dit onderwerp twee hele pagina’s, waarin leerkrachten aan het woord komen. Het is aan de journalist om de selectie te maken. Voor mij lijkt het een beetje op de koppen die je bij advertenties van films ziet. Bij een waardeloze film, waarvan alleen de stunts noemenswaardig zijn, zie je in de advertentie bijvoorbeeld staan: ‘Weergaloze stunts’ – De Telegraaf.

Dat ‘gematigd positief’ baart mij al zorgen, terwijl de Wet passend onderwijs per 1 augustus officieel van start gaat (gelukkig zonder bezuinigingen). Meer zorgleerlingen moeten naar een gewone school, die dan een zorgplicht heeft voor alle kinderen die zich aanmelden. Is er geen plek, dan moet de school een andere plek zoeken. Bij het speciaal onderwijs komt minder ruimte, want die is er alleen nog maar voor zeer specialistische zorg.

Scholen krijgen wat meer vrijheid om hun overheidsgelden te besteden. Dat gaat dan naar samenwerkingsverbanden die het over de scholen moeten verdelen. Kan dit geld de extra druk die op de leerkrachten komt wel verlichten? Niet de bestuurders, maar de leerkrachten (en ik ook) zien de problemen alweer op zich afkomen.