Columns

Schandaalkranten

Zelfs voor ontspanning gaan sommigen naar een horrorfilm. Anderen, meer vrouwen dan mannen, gaan naar een feel-good movie. Men praat liever over extreme zaken die dichtbij gebeuren dan veraf. waar iets mee aan de hand is, zoals een ongeluk, een scheiding of vreemdgaan. Daar spinnen kranten en tijdschriften garen bij. Dat ontdekte al snel (eind 19e eeuw) de familie Harmsworth, later als Northcliffe in de adelstand verheven, eigenaar van The Daily Mail, die daarom door tegenstanders schamper The Daily Wail (dagelijkse klaagzang) wordt genoemd.

Deze rechtse krant met een oplage van bijna 2 miljoen (in Engeland heeft alleen The Sun een hogere oplage: 3 miljoen), is te vergelijken met De Telegraaf met een oplage van ruim 600.000. The Daily Mail komt als eerste krant in 1977 op tabloid uit, wat oorspronkelijk handzaam formaat betekende; tegenwoordig verstaat men hieronder schandaalkrant.

Zowel De Telegraaf als The Daily Mail was respectievelijk in en voor de oorlog fout. Hitler werd in de Engelse krant bejubeld en zelfs 'Adolf the Great' genoemd. Beide kranten zijn nog steeds conservatief en schreeuwerig en scoren met chocoladeletters, waaronder soms dubieuze artikelen verschijnen. Zeventig jaar later heulen ze niet meer met fascisten, maar hebben ze zeker invloed op het politieke klimaat in hun land.