Columns

Tienduizend uur oefenen

De afgelopen twee weken was ik in Manado op het eiland Sulawesi (voormalig Celebes) om een hogeschool te adviseren met het verbeteren van z'n curriculum en het maken van een wervingsplan. Misschien vertel ik daar nog wel over. Maar ik wilde het boekje Outliers aanbevelen, dat ik op Schiphol kocht voor € 9,95. Het is geschreven door Malcolm Gladwell en heeft als ondertitel 'The Story of Success'.

Om succes te hebben, moet je niet alleen talent en passie hebben, je moet ook geluk hebben. Hij noemt het: je moet toevallig de 'opportunity' hebben. Maar zonder tienduizend uur oefenen kom je er ook niet. Daar geeft hij veel aansprekende voorbeelden van. Om te kunnen oefenen, is het een voordeel als je ouders achter je staan, je steunen en als het kan ook financieel. Dan heb je namelijk je handen vrij om te oefenen.

Zonder die tienduizend uur training en oefening kan je niet echt de top bereiken. Door studenten mentaal te dwingen om bijbaantjes te nemen tijdens hun studie, belemmer je hen bewust om de absolute top te bereiken.
The Beatles werden zo goed doordat ze dag in dag uit acht uur achter elkaar in Hamburg op het toneel stonden. Mozart werd pas echt fenomenaal na tien jaar componeren en Bill Gates kreeg praktijkervaring op zijn Lakeside High School.