Studie & Vooroordelen

Built Environment student Rignald over vooroordelen: ‘Nee, ik word geen bouwvakker’

Illustratie: Marie van der Donk

Over vrijwel elke opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat en hoe ga je daarmee om? Deze week de studie Built Environment.
Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Architect’, ‘Bouwvakker’, ‘Moeilijke studie’, ‘Veel mannen’ en ‘Je wordt rijk’.

Tweedejaars student Rignald Ritterson (24) reageert.

Word je architect? Of bouwvakker?
‘Nee, of nou ja misschien. Je kunt bij een architectenbureau gaan werken na je studie. Maar om architect te worden, moet je nog doorstuderen. Bouwvakker word je niet. Misschien ga je wel op een bouwplaats werken, maar dat is dan om alles te coördineren. En daarnaast kun je nog véél meer dingen doen met deze studie. Het is heel breed, mensen weten vaak niet wat het inhoudt.’

Wat houdt de studie dan in?
‘In grote lijnen heb je drie onderdelen. De eerste is bouwkunde: gebouwen, constructies, bouwtekeningen en berekeningen. De tweede is civiele techniek: infrastructuur, complexe gebouwen en bruggen. En de laatste is planologie: ruimtelijke ordening, de inrichting van de stad, en mobiliteit. Overal is ruimte voor creativiteit en creatie.’

En word je rijk?
‘Wanneer ik vertel dat ik Built Environment studeer, zegt bijna iedereen: “Oh, je gaat veel geld verdienen!” En ja, het toekomstbeeld qua salaris is positief, maar daar doe ik het niet voor. Ik vind het een heel leuke studie, super interessant. Als je het alleen voor het geld zou doen, gaat het niet lukken. Het is best een zware studie, dus je moet wel gemotiveerd zijn.’

Is het inderdaad zo’n moeilijke studie?
‘Het is zeker een zware studie. Je moet er veel tijd aan besteden. Ik zeg niet dat je een nerd moet zijn, maar je moet slim zijn, hard werken en het leuk vinden.’

En zijn er überhaupt vrouwen op de opleiding?
‘Een enkele, maar het zijn grotendeels mannen. Ik denk dat “bouwen” over het algemeen vrouwen niet echt aanspreekt. Mensen denken daardoor dat het een zware baan is. Ze denken direct aan een bouwplaats, bouwvakkers en metselen. Daardoor is het niet zo aantrekkelijk. Als vrouwen meer onderzoek zouden doen, zien ze hoe breed de studie eigenlijk is.’

Waarom heb je deze studie gekozen?
‘Ik hou van ontwerpen en om mijn creativiteit te gebruiken. Ik probeer altijd origineel te zijn en out of the box te denken. Je hebt de mogelijkheid om aparte dingen te ontwerpen, die soms jaren blijven staan. Ik kom van Curaçao en daar had je ook een zelfde soort opleiding, maar veel minder breed. Daarom ben ik naar Nederland gekomen. Deze studie vind ik perfect voor mij.’

Wat wil jij gaan doen na je studie?
‘Bij een architecten- of ingenieursbureau. Vooral het voorbereidingsproces bij het maken van complexe gebouwen vind ik interessant. Waarschijnlijk wil ik in Nederland werken, maar ik wil ook iets doen voor Curaçao. Wat weet ik nog niet, maar op een of andere manier mijn kennis terugbrengen.’

Wat vind je van de vooroordelen?
‘Ze kloppen niet altijd omdat het een brede studie is. Kijk eens wat verder.’