Nieuws

Burgemeester Broertjes stopt als lector

Pieter Broertjes zal bij zijn aantreden als burgemeester van Hilversum stoppen als lector bij het Kenniscentrum Communicatie en Journalistiek. Wel zoekt de HU nog naar een vorm om hem bij de werkzaamheden te blijven betrekken.

De oud-hoofdredacteur van de Volkskrant is vorige week door de gemeenteraad voorgedragen als burgemeester van Hilversum. Dit gebeurde na een unanieme voordracht van de vertrouwenscommissie. Het Kabinet neemt de aanbeveling hoogstwaarschijnlijk over, waarna de nieuwe burgemeester per 1 juli aan de slag gaat.

Het burgemeesterschap is een fulltime ambt dat niet samengaat met de functie van lector. Broertjes is in 2006 voor een dag in de week aangesteld als bijzonder lector, samen met journalist/historicus Ad van Liempt en PvdA-voorman Jacques Wallage. De laatste is medio 2008 als lector teruggetreden omdat hij het niet kon combineren met zijn toenmalige functie als burgemeester van Groningen.

Van Liempt noemt de overstap van zijn collega op Twitter een ‘sensationele transfer’. ‘De kenniskring journalistiek van de Hogeschool Utrecht staat Pieter Broertjes licht verdrietig af aan Hilversum.’