College gaat ‘on tour’ vanwege NRC-artikel

Het college wil met medewerkers en studenten praten over de publicatie en de situatie op de hogeschool.

Het college van bestuur gaat de komende drie weken ‘on tour’ naar aanleiding van een kritisch artikel in NRC Handelsblad. Studenten en medewerkers van de HU kunnen vragen stellen over de publicatie en de gang van zaken op de hogeschool.

‘Mannen in pakken op de hogeschool’ stond zaterdag 2 april boven een artikel van twee pagina’s in NRC. Hierin worden de bezuinigingen op het ondersteunend personeel en de ‘verstikkende sfeer’ bij de HU beschreven. Het college van bestuur herkent zich niet in het beeld dat wordt geschetst en stelt dat er dingen in staan die ‘feitelijk onjuist ‘ zijn.

Duidelijkheid scheppen
Het college wil hier met medewerkers en studenten over van gedachten wisselen. ‘Door hier verder over te praten, kunnen we misschien meer duidelijkheid scheppen over de ontwikkelingen tot nu toe en over de weg die we nog te gaan hebben’, meldt het college op Sharepoint (inloggen nodig). ‘Graag leggen we aan iedereen die daar behoefte aan heeft nog eens uit waarom de veranderingen voor ons, als onderwijsinstelling, noodzakelijk zijn om de optimale omstandigheden te kunnen bieden voor ons onderwijs en onderzoek.’

De eerste bijeenkomsten zijn dinsdag 5 en 6 april aan Oudenoord 330, donderdag 7 april aan Daltonlaan 500 en vrijdag 8 april aan Heidelberglaan 7 (elke dag van 12.30 tot 13.30 uur). De volledige agenda staat hier.

Het is niet meer mogelijk om te reageren

1. Uitleg over nut en noodzaak van veranderingen is echt niet nodig: iedereen is daar echt wel van doordrongen. Een gesprek over de gekozen structuren en processen en met name de wijze waarop de zgn. pakkenmannen mogen en kunnen doen wat ze doen….een gesprek daarover, dat is nodig!

2. Eens met Wappa. Hoezo meer uitleg? Dat is toch uitermate paternaliserend en denigrerend? Een open dialoog over processen en structuren, maar nog meer over “professionele ruimte” voor de mensen die de kwaliteit moeten leveren zou meer op zijn plaats zijn. Maar hoe open zal de dialoog zijn als de mensen waar het om gaat zich niet veilig voelen? Een dialoog met alleen ja-zeggers is nauwelijks een dialoog te noemen.

3. Zijn oud-medewerkers en studenten ook welkom bij deze bijeenkomsten?

4. @Gijsbert, ik laat me als oud-medewerker graag uitnodigen en als mijn agenda het toelaat, kom ik graag uitleggen hoe de vork in de steel zat. Openheid en dialoog gaat voor alles. Overigens heb ik in 2015 vier gesprekken gevoerd met Jan Bogerd over dit soort kwesties.

5. Helemaal eens: door aan te nemen dat he publiek je niet begrijpt, neem je het probleem niet serieus. Hiermee laat je het werkelijke probleem precies zien: medewerkers voelen zich niet gehoord, niet serieus genomen. Iedereen us beteid mee te denken en concessies te doen; daar gaat het niet om. Een analyse van de situaties vd vertrouwenspersonen en ombudsman laat waarschijnlijk precies zien waar het mis gaat: er wordt voor mensen besloten ipv samengewerkt aan een mooie organisatie. En dat is oprecht zonde, gezien de betrokkenheid en loyaliteit die heel veel medewerkers hebben. Werk samen.

6. Het zou me een goed plan lijken als een groot aantal medewerkers die een situatie zoals deze meegemaakt hebben mede namens hun oud-collega’s mee gaan doen aan deze gesprekken.
    Ik ben gaarne bereid als oud CMR-lid en lid en voorzitter van de personeelsraad HU diensten hieraan mee te doen.
    Nodig me maar uit.
    Ik kom graag.