Corona legt niet alles plat. Zo brengen HU-studenten hun eerste maandag door

Foto: Kees Rutten

De eerste maandag waarin door het coronavirus alle scholen de deuren sloten. Hoe beleven deze studenten dat? Weten ze wat hen te doen staat of is het absolute chaos? Nemen ze vakantie of gaat de opleiding door?

Gaya – Foto: Kees Rutten

Gaya (24), studeert Social Work

‘Ik ben hartstikke verkouden dus lig in bed. Mijn vriend brengt de broodjes gezond en verse jus. Studievertraging verwacht ik niet, hooguit een weekje. Alles gaat door, de toetsen digitaal, de verslagen zoals gebruikelijk en de leerteams ook via Skype of iets dergelijks. Mijn stage is afgelast en dat is sneu voor de doelgroep. Die ouderen en kinderen hebben nu nauwelijks nog activiteiten.’

Jean Paul – Foto: Kees Rutten

Jean Paul (22), studeert Technische Bedrijfskunde

‘Ik ben, as we speak, een digitaal college aan het volgen voor mijn minor Leiderschap. We zitten in een ‘teams vergadering’ van Outlook met 25 studenten. Dat is even wennen want het loopt vaak vast en we praten door elkaar heen. Maar over drie weken gaat dat vast vanzelf. Ik maak me geen zorgen over het coronavirus. Ik verwacht dat ik gewoon door kan studeren. Het is me in ieder geval duidelijk wat me te doen staat. Colleges volgen en huiswerk maken. Ook mijn bestuursfunctie voor de UIT gaat gewoon door. En dat is maar goed ook, want anders moeten we doorwerken in de zomervakantie. Alleen wat er met de tentamens gebeurt, dat is nog niet bekend. Over drie maanden kunnen we misschien terugkijken en denken we: het viel uiteindelijk wel mee ’

Rein – Foto: Kees Rutten

Rein (22), studeert Elektrotechniek

‘Ik kreeg vanochtend een mailtje van mijn huidige docenten, ze zijn bezig de colleges online te zetten. Ik verwacht dat ze het over een week wel uitgedokterd hebben. Mijn sociale leven ligt nu even stil, mijn vrienden spreek ik over de app. Gelukkig komt mijn vriendin langs, vanavond. Ik maak me geen zorgen over het coronavirus. We gaan er verstandig mee om. De aandelen zijn trouwens een slagveld, zodanig dat alles voor het oprapen ligt. Het enige bedrijf dat overeind blijft, is Ahold omdat we onverminderd boodschappen nodig hebben. Ik ga komende dagen maar eens investeren daar ’

Wiam- Foto: Kees Rutten

Wiam (22), studeert Pedagogiek

‘Voor mij is duidelijk wat me te doen staat. Ik werk aan twee opdrachten en later in de week krijgen we digitaal les. Alle vragen kan ik per mail stellen. Mijn stage kan niet doorgaan want dat was in een buurthuis met kinderen. Daar baal ik van want ik had het er naar mijn zin. Dat we nu niet naar school moeten, heeft niet veel impact want ik was er maar twee dagen per week. Ik hoop dat alles 6 april weer doorgaat, maar als ik naar de andere landen kijk, lijkt me dat een illusie.’