Lifestyle

Mini Lowlands langs de A2

Bandjes kijken en biertjes drinken in het gras. Slenteren van podium naar podium. Je hoeft er niet per se voor naar Pink- of Pukkelpop, naar Glastonbury of Lowlands. Utrecht heeft deBeschaving, een steeds groter wordend muziekfestival rondom Vredenburg Leidsche Rijn, tussen de snelweg en het Amsterdam-Rijnkanaal. Trajectum gaat er vanuit dat je must see’s als Babyshambles, GEM, Voicst, Das Pop en Kate Nash tijdens deze editie niet overslaat en zet de nieuwe beloftes voor je op een rij.

Win kaarten voor deBeschaving!


Frisse britpop: Mystery Jets

Zanger Blaine Harrison werd geboren met een afwijking die hem levenslang veroordeelde tot het gebruik van rolstoelen en krukken, en hem als kind en puber voor een groot stuk isoleerde van zijn leeftijdsgenoten. Gelukkig slaagde zijn vader erin hem warm te maken voor muziek en met succes: Blaine was nauwelijks van de lagere school af toen hij met zijn beste vriend Will Rees en zijn pa de Mystery Jets opstartte. Inmiddels heeft de band zojuist zijn tweede album Twenty One uitgebracht.

Singer-songwriter met laptop: Get Cape Wear Cape Fly

Elektronica, akoestische gitaren en trompetten fladderen in het rond. Melodieus en dansbaar. Als jong jochie speelde Duckworth in verschillende punkbands. De muziek is veranderd, de maatschappijkritische teksten zijn echter gebleven. In Engeland is hij al een grote naam. Get Cape Wear Cape Fly werd in 2007 zelfs genomineerd voor een Shockwave NME Award in de categorie Best Solo Artist, samen met Thom Yorke, Jarvis Cocker en Lilly Allen. Get Cape Wear Cape Fly speelt bijna nooit buiten het Verenigd Koninkrijk.

Zatte Zweden: Friska Viljor
Na het op de klippen lopen van hun beider relaties zochten vrienden Daniel Johansson en Joakim Sveningsson gezamenlijk troost in de drank. En in het schrijven van aanstekelijke en energieke songs. De nummers op het debuutalbum Bravo! gaan nagenoeg allemaal over vrouwen, alcohol en rock ’n roll. Maar Zweden viel direct voor de dronken charme van deze heren die vervolgens beloofden om nooit meer songs te schrijven in nuchtere staat.

Charmante cult: SoKo
Parijse actrice mét Björk accent, zónder platenlabel. Een excentrieke wolf in schaapskleren. Haar muzikale erfgoed is nog beperkt, maar ze werd absoluut cult met het geniale nummer: I’ll Kill Her! Opgenomen in haar slaapkamer en slechts bedoeld als geintje voor wat vrienden werd het nummer door een groot aantal radiostations van MySpace opgepikt. De rest is geschiedenis.

deBeschaving
Festival deBeschaving begon zes jaar geleden als kleinschalig lokaal festival met Gellybooty (wie?!) als headliner. Inmiddels is deBeschaving uitgegroeid tot een mini-Lowlands met nationale en internationale acts als Babyshambles, Mogwai, Kaizers Orchestra, I Am Kloot, Voicst, Kubus & Bang Bang, The Cribs, Pete Philly & Perquisite en Shout Out Louds. De zesde editie van Festival deBeschaving vindt plaats op 30 augustus. Kaarten kosten € 47,- (exclusief servicekosten). Kijk voor het volledige programma op www.debeschaving.nl

Of toch liever naar een ander festival? Klik hier voor Trajectums Grote Internationale Festivaloverzicht van zomer 2008!