Nieuws

De eerste maandagochtend in tram 22

Foto: Kees Rutten

Gaat ie er ooit komen, die tram naar De Uithof? Al in april 2010 vroeg hoofdredacteur Janny Ruardy het zich af in een redactioneel stukje op onze site. En warempel, een kleine tien jaar (en 427 miljoen euro) later, konden studenten, werknemers en andere reizigers vanochtend eindelijk naar hun bestemming met tramlijn 22. Wie zitten erin? En bevalt het ze? We vroegen eens rond.

Foto: Kees Rutten

Ivar (24)
‘Ik woon in Maarssen en neem nu vanaf station Vaartsche Rijn de sprinter naar Hogeschool Utrecht, voor de opleiding Chemie. Het is hartstikke rustig op het perron, dus  ik ben tevreden. Normaal gesproken nam ik bus 12 vanaf het Centraal, maar deze constructie is sneller en meer ontspannen.’

Foto: Kees Rutten

Gerda (53)
‘Ik heb vandaag een meidendag in Amsterdam, gezellig met mijn vriendinnen. Mijn auto staat in de P+R, achter De Uithof en ik moest 5 euro betalen voor een kaartje naar Centraal Station. Ik woon in Voorthuizen en ben blij dat ik op deze manier niet het centrum in hoef. Ik ben geen type voor het OV, maar deze tramlijn ga ik zeker vaker nemen.’

Foto: Kees Rutten

Armen (36)
‘Ik ben grafisch vormgever bij stadion Galgenwaard. Deze tram is een ramp. Op het Centraal Station was deze tram vol, dus liep ik naar de bussen 12 en 41, maar daar kon ook niemand meer in, dus kwam ik terug. Het OV in Utrecht is niet te doen, er is altijd chaos. Ik ben het vervoer in Rotterdam gewend, dat dankzij de centrumrenovatie van de jaren veertig tenminste overzichtelijk is. Hier in Utrecht proppen ze alles in een paar vierkante kilometer. Vreselijk.’

Foto: Kees Rutten

Charlotte (24) en Jo-Ann (30)
‘We volgen de minor Gebarentaal aan de HU, voor een half jaar. We komen uit Den Haag en waren gewend aan bus 12. Deze tram is half leeg, we kregen een chocoladereep toen we binnenkwamen en een tram rijdt sowieso chiller dan een bus. In alle opzichten een verbetering dus.’

Foto: Kees Rutten

Paula (60)
‘Ik ben accountant in Rijnsweerd en doordat bus 242 en 29 per vandaag zijn vervallen, doe ik er een uur langer over om op mijn werk te zijn. Het is hemelsbreed een kleine afstand, maar alle handige haltes zijn opgeheven. Bovendien stond vanochtend de Koningslaan vast doordat er om de zes minuten een tram langs moet. Dit is geen vooruitgang. Ik vind het waardeloos.’

  • Zie ook nog: afscheid van de bus, lijn 12