Achtergrond

De Machtigste Student 2009

De verkiezingen van de medezeggenschapsraden en opleidingscommissies zijn weer in aantocht. Hoog tijd voor de Trajectum Top 10 van de machtigste, meest invloedrijke dan wel bestuurlijk actiefste studenten. De medezeggenschapselite anno 2009 van de HU in kaart gebracht.

Om zicht te krijgen op de machtsconcentraties plozen we de lidmaatschapslijsten van de officiële inspraakorganen uit. Wie zetelen er in de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR), facultaire medezeggenschapsraad (FMR), gemeenschappelijke opleidingscommissie (GOC) en opleidingscommissie (OC)? Ruim 250 studenten figureren hierin. De meesten houden het bij een enkele zetel, maar menigeen bezet het pluche in meerdere gremia terwijl sommigen lijken te grossieren in functies en nevenfuncties.

Spelregels
Om tot een zo betrouwbaar mogelijke ranking te komen hanteren we een aantal spelregels.

*Alleen huidige activiteiten tellen mee. Wie zich de afgelopen jaren het slof uit de schoenen heeft gelopen als voorzitter van bestuur X maar er zojuist mee is gestopt, vist achter het net. Ook het aanstormend talent dat staat te trappelen om aan te schuiven en zich voor de komende periode kandidaat heeft gesteld voor raad Y, valt buiten de boot.
*De focus ligt op de bestuurlijke activiteiten die van belang zijn voor studenten van de HU. De oprichting van een carnavalsvereniging of actief zijn voor een plaatselijke politieke partij tellen niet mee.
*We kennen punten toe om de macht dan wel invloed van de bestuurlijke diehards vast te kunnen stellen. De te verdienen punten nemen toe naarmate de actieradius en de machtsmiddelen groter zijn.

Hiërarchie
Om de zwaarte van de functies vast te stellen wegen we deze en brengen we een hiërarchie aan. De opleidingscommissie staat hier onderaan. Niet dat de taak van zo’n commissie onbelangrijk is. Integendeel, zij bewaken de kwaliteit van het onderwijs, wat geldt als de basis van de hogeschool. Maar feit is dat de invloed van een OC zich beperkt tot een enkele opleiding.

Een trede hoger op de ladder staat de gemeenschappelijke opleidingscommissie: die manifesteert zich op cluster- of instituutsniveau. Behalve over een relatief kleine reikwijdte beschikken de (G)OC’s over beperkte zeggenschap. Zij hebben wettelijk slechts het recht om advies te geven op een aantal zaken. In de praktijk blijkt dat de directeur de aanbevelingen redelijk makkelijk in de wind kunnen slaan.  

De medezeggenschapsraden (FMR’en en CMR) hebben meer in de melk te brokkelen: zij beschikken naast hun adviesrecht op een aantal gebieden ook over instemmingsrecht, zoals de begroting en het onderwijs- en examenreglement. Zij moeten voorstellen van directeuren en college van bestuur goedkeuren; zoniet dan gaan ze niet door. Reden om deze raden hoger in de rangorde te plaatsen. Daarbij hebben besluiten van de FMR’en een relatief groot bereik: de faculteit. Voor de CMR geldt een invloed voor de gehele hogeschool.
Daarom komen we tot de volgende puntentoekenning:

*Lid van de centrale medezeggenschapsraad (CMR): 5 punten
*Lid van een facultaire medezeggenschapsraad (FMR): 4 punten
*Lid van een gemeenschappelijke opleidingscommissie (GOC): 3 punten
*Lid van een opleidingscommissie (OC): 2 punten

Bonussen
Daarnaast zijn er bonussen te verdienen voor degenen die meer doen dan aanwezig zijn en hun zegje doen tijdens de vergaderingen. De toekenning van de extra punten is ten opzichte van het vorig jaar verfijnd en aangescherpt.

*Bestuur relevante studentenorganisatie: 3 punten
*OC-ambassadeur 2 punten
*Voorzitter of lid dagelijks bestuur medezeggenschapsorgaan: 1 punt
*Zetel in commissie of werkgroep: 1 punt
*Andere nevenfuncties: 1 punt

Om een betrouwbaare lijst te krijgen zijn we niet over een nacht ijs gegaan. De functies en dubbelfuncties die uit de lidmaatschapslijsten naar voren kwamen, checkten en vulden we aan bij diverse bronnen: secretariaten van CMR en faculteitsraden, Bureau Participatie Studenten en besturen van diverse studentenorganisaties. Na de correcties verwerkt te hebben ontstond een longlist van de meest invloedrijke studenten in de medezeggenschap. Voor een finale check legden we de onderzoeksgegevens voor aan de studenten op deze lijst.

Op basis van deze gegevens stelden we de shortlist samen:

 

Trajectum Top 10 Machtigste Student 2009

Paul de Vries

1
Paul de Vries/MUST (2)

5 Centrale Medezeggenschapsraad
4 faculteitsraad Natuur en Techniek
2 bonus OC-ambassadeur
1 bonus: dagelijks bestuur CMR
1 bonus: dagelijks bestuur faculteitsraad
1 bonus: HU-werkgroep regelingen
1 bonus: lid beroepscommissie verkiezingen
1 bonus: HU-werkgroep Taskforce Introductie (TINT)
16

Nora Nakhkhali

2
Nora Nakhkhali/USVBO (-)

5 Centrale Medezeggenschapsraad
4 faculteitsraad Gezondheidszorg
2 bonus: opleidingscommissie farmakunde
1 bonus: dagelijks bestuur faculteitsraad
1 bonus: contactpersoon verenigingen OSHU
1 International Office bij Gezondeidszorg
14

Pedro Perdomo

3/4
Pedro Perdomo/USVBO (3)

5 Centrale Medezeggenschapsraad
3 gemeenschappelijke opleidingscommissie MER/LE/IBMS
3 bonus: secretaris vereniging USVBO
1 bonus: dagelijks bestuur CMR
1 bonus: fractievoorzitter USVBO
13

Paul Schut

3/4
Paul Schut/USVBO (-)

5 Centrale Medezeggenschapsraad
4 faculteitsraad Economie en Management
3 bonus: bestuur vereniging USVBO
1 bonus: dagelijks bestuur faculteitsraad
13

Luuk de Leeuw

5
Luuk de Leeuw/Breekijzer (-)

4 faculteitsraad Natuur en Techniek
3 bonus: voorzitter OSHU
1 bonus: fractievoorzitter Breekijzer
1 bonus: activiteitencommissie Cabo Bianci
1 bonus: OV-commissie USF Studentenbelangen
1 bonus: raad van advies USF Studentenbelangen
11

Amado Lacle

6/7
Amado Laclé/MUST (-)

3 GOC Archimedes
3 bonus: bestuur vereniging MUST
2 bonus: OC-ambassadeur Educatie
1 bonus: lid Vakgroep Advies Commissie (VAC)
9

Frank Tuit

6/7
Frank Tuit/USVBO (-)

5 Centrale Medezeggenschapsraad
4 faculteitsraad Economie en Management
9

8/10
Saja Moussa/USVBO (-)

4 faculteitsraad Gezondheidszorg
2 OC farmakunde
1 bonus: contactpersoon verenigingen OSHU
1 bonus: International Office bij Gezondheidszorg
8

8/10
Ibrahim el Kachouti/
USVBO (-)

4 faculteitsraad Maatschappij en Recht
3 voorzitter vereniging USVBO
1 bonus: dagelijks bestuur faculteitsraad
8

8/10
Lara Spijker/USVBO (-)

5 Centrale Medezeggenschapsraad
3 bestuur vereniging USVBO
8

( ) = plaats Machtigste Student 2008
/ = gedeelde plaats

Concurrentiestrijd

Met de oprichting van studentenpartij USVBO, zo’n twee jaar geleden, kreeg de al jaren actieve lijst MUST er een geduchte concurrent bij. Dit leidde in de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) en sommige faculteitsraden tot een politieke aardverschuiving.

De USVBO is bezig met een heuse opmars, zo blijkt ook uit de Top 10 Machtigste Student. In de eerste editie in 2008 waren de ervaren medezeggenschappers van MUST oppermachtig: slechts een enkeling van de jonge partij USVBO wist tot de ranking door te dringen. In 2009 zijn de rollen omgekeerd: USVBO is met zeven plaatsen dominant aanwezig, tegenover twee plekken voor MUST (en een voor de fractie Breekijzer van de faculteit Natuur en Techniek).

Maar een groot aantal zetels en nevenfuncties staat nog niet garant voor een kwalitatief goede inbreng. Van verschillende kanten is er stevige kritiek op het functioneren van de USVBO-fractie in de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR). De leden komen regelmatig niet opdagen, de dossierkennis is onvoldoende en de inbreng tijdens vergadering is onder de maat. Kristian Spek, fractievoorzitter van MUST in de CMR, bevestigt de kritiek: ‘Ik heb twijfels over de inzet van de USVBO, maar voor de rest wil ik er niet op ingaan.’

Voor CMR-voorzitter René Versteegh zijn de vragen en geluiden rondom het functioneren van USVBO’ers reden om de fractieleden uit te nodigen voor een gesprek over hun inbreng. Hij wil hierover geen waardeoordeel uitspreken. ‘Als je niet zo door de wol geverfd bent moet je de kans krijgen in de medezeggenschap te kunnen groeien’, meent hij. Hij wil de fractie hiermee behulpzaam zijn. ‘Maar’, vervolgt hij, ‘hun regelmatige afwezigheid vind ik niet kunnen. Ze zijn gekozen en daar moeten ze hun verantwoordelijkheid voor nemen.’

USVBO-leden geven desgevraagd diverse redenen op voor hun absentie tijdens vergaderingen, zoals ziekte, tandarts, tentamens en drukke activiteiten buiten de hogeschool. Pedro Perdomo erkent dat de CMR-leden van USVBO regelmatig afwezig zijn, maar dit moet niet worden overdreven. ‘Ik kan ook leden van MUST en andere fracties aanwijzen die twee maanden niet op zijn komen dagen’, reageert hij. ‘Het zijn politieke spelletjes om ons in een negatief daglicht te zetten vanwege de verkiezingen.’

Verkiezingen

Op 26 november is het verkiezingen D-day waarbij kandidaten op pad gaan om stemmen te winnen (stemmen is mogelijk tot en met 2 december). De HU heeft dan de jaarlijkse verkiezingen voor de studenten en medewerkers van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR), faculteitsraden (FMR) en de (gemeenschappelijke) opleidingscommissies (GOC/OC). Ook kan het personeel van de HU Diensten stemmen voor de Personeelsraad. Bij een aantal student- en personeelsgeledingen van de faculteitsraden en (G)OC’s hebben zich minder kandidaten aangediend dan er zetels beschikbaar zijn. Zij zijn automatisch verkozen en hier zijn geen verkiezingen. Voor een overzicht van alle raden en commissies zie www.verkiezingen.hu.nl. Hier kan vanaf 26 november online gestemd worden.

Informatie over medezeggenschap

Verkiezingen: www.verkiezingen.hu.nl
Medezeggenschap: www.medezeggenschap.hu.nl
Intranet medezeggenschappers: www.bps.hu.nl
Centrale Medezeggenschapsraad: www.cmr.hu.nl
Vereniging MUST: www.verenigingmust.nl
Vereniging USVBO: www.usvbo.nl

Informatie voor activiteiten tijdens je studie

Studentenzaken: www.studentzaken.hu.nl
Overleg Studieverenigingen HU: www.oshu.nl
USF Studentenbelangen: www.usfstudentenbelangen.nl