Columns

De mannen doen weer niet mee

Youssra
Youssra Oulad Messaoud - foto: Kees Rutten

Iedere veertien dagen schrijft Journalistiek-studente Youssra Oulad Messaoud een column voor Trajectum. In de derde aflevering:

Ik denk niet dat mijn beeld van een onderwerp ooit zo vaak is veranderd als bij de hashtag #ikdoenietmeermee. Ik ben het allesbehalve eens met de hashtag en ik ben me te allen tijde bewust (geweest) van de gevaren van het coronavirus. Aan de getroffen maatregelen van de overheid heb ik me gehouden.

Waar ik vooral mijn vraagtekens bij zette, was de ophef die zich richtte op zangeres Famke Louise, terwijl zij de hashtag niet heeft bedacht. Thomas Berge publiceerde een lijst met alle BN’ers die deelnamen aan de hashtag, waaronder vooral mannen met nog veel grotere namen en een grotere following. Toch werd deze jonge vrouw het hardst aangepakt.

Vervolgens kwam de video van Famke die op intimiderende wijze achterna werd gezeten door Dennis Schouten van Pownews. Waarom zij? Waarom is zij als één van de vijf vrouwen op de lijst met 46 mensen lastiggevallen en vervolgens ter verantwoording geroepen bij Jinek? Is het geïnternaliseerde misogynie*? Is het seksisme?

Na het leedvermaak bij Jinek zag ik hoe deze vragen beantwoord werden op Twitter. Het optreden van Tim Douwsma bij Op1 viel in het niet. Alle verontwaardiging ging wéér over Famke. Angela de Jong wist op een seksistische manier het uiterlijk van de zangeres te linken aan haar intelligentie. En Annabel Gestel, hoofdredacteur van de grootste jongerensite van Nederland scholieren.com, maakte gebruik van de situatie en deed een validistische** aanval op het denkvermogen van de BN’er.

Waar blijft de publieke verontwaardiging om Bizzey? Tim Douwsma? Donny Roelvink? Gaan we hun uiterlijk ook relateren aan hun denkvermogen of doen we dat alleen bij jonge vrouwen?

Of je het nou met Famke eens bent of niet, zij is de enige die een statement naar buiten heeft gebracht naar aanleiding van de hashtag en daadwerkelijk consequenties heeft ervaren. Dit terwijl de eerdergenoemde deelnemers uit de lijst zonder pardon de video’s hebben verwijderd en verder geen woord meer hebben gezegd.

Is dat male privilege***?

* geïnternaliseerde misogynie: vrouwen of mannen die vrouwen kleineren en beschamen omdat ze (onbewust) denken dat het vrouwelijke geslacht minderwaardig is.
**validisme: discriminatie van mensen met een functiebeperking
*** Male privilege: het systeem van voordelen of rechten die alleen beschikbaar zijn voor mannen.