Achtergrond

De Stage: Family Matters

Wie? Ruben van Lent
Leeftijd? 22
Studie? Derdejaars docent omgangskunde
Waar? ROC Midden Nederland, afdeling maatschappelijke zorg
Uren? 16 uur per week
Stagevergoeding? ± 340 euro per maand
Periode? Het hele schooljaar

‘Coach Keith Bakker van het programma Family Matters is mijn voorbeeld. Hij confronteert jongeren met zichzelf en. Daarnaast leert hij ze sociale vaardigheden aan en gaat op zoek naar de oorzaak van het probleem. Op deze manier leren de jongeren beter in een samenleving te leven. Tijdens de studie voor docent omgangskunde draait het hier ook om.
Op het ROC Midden Nederland verzorg ik de lessen drama en sociale vaardigheden. Vooral in het begin was het onwennig om les te geven. De leerlingen zijn even oud of ouder dan ik ben. Ik vind het hierdoor lastig om afstand te houden. Als jonge docent ben je al snel populair. Het is vooral oppassen dat ik niet vergeet om ook consequent en streng te blijven.
Dit is mijn tweede stage. Hiervoor was ik stagiaire op een praktijkschool. Een dag daar is vermoeiender, dan twee dagen op het ROC. Het verschil zit in het leerniveau. De leerlingen van het praktijkonderwijs hebben weinig kennis en zijn moeilijk te motiveren. Soms was ik alleen maar bezig met orde houden. De studenten van het ROC hebben inhoudelijk meer in huis, waardoor ik ze echt wat kan leren. Dit is fijner lesgeven.
Ik hou van acteren. Toneelspelen gebruik ik dan ook in mijn lessen. Ik bereid het liefst zo min mogelijk voor, improviseer en gebruik humor. Hierdoor levert ieder uur een ander toneelstuk op.
Mijn eindstage wil ik graag op een heel andere plek lopen, zodat ik mij breed oriënteer. Dit kan op een coachingbureau of wellicht op een popacademie zijn. Ik hou voorlopig alle opties open.’