De studieschuld van de ‘pechgeneratie’, tijd voor opstand?

De huidige generatie studenten is straks wellicht het kind van de rekening als het leenstelsel weer wordt afgeschaft. Wat vinden studenten in De Uithof daarvan? Trajectum vroeg rond.

Studenten lenen vaker én ze lenen meer. Dit jaar bedroeg de totale Nederlandse studieschuld 19,3 miljard euro. Dat is 1,9 miljard meer dan het jaar ervoor. De politieke steun voor het leenstelsel brokkelt ondertussen steeds verder af. Valt de huidige generatie studenten straks tussen wal en schip? En wat vinden ze daar eigenlijk van?

Uit cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) gisteren presenteerde, blijkt dat de totale Nederlandse studieschuld van oud-studenten en huidige studenten dit jaar opnieuw is opgelopen. Vooral vanaf 2015, het jaar dat het leenstelsel werd ingevoerd, lenen meer studenten en loopt de gemiddelde studieschuld versneld op.

Studentenorganisaties spreken zich al langer uit tegen het leenstelsel. De nieuwe CBS-cijfers laten volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) duidelijk dat het ‘hoog tijd is voor een ander systeem’. ISO-voorzitter Kees Gillesse: ‘Er wordt een hele generatie meegegeven dat het normaal is om grote bedragen te lenen. Dat is geen goede boodschap.’

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) grijpt de CBS-cijfers aan om opnieuw haar ongenoegen over het leenstelsel te uiten. ‘Het is hoog tijd dat de regering het leenstelsel afschaft en deze pechgeneratie compenseert, voordat de schade zo groot is dat we het niet meer kunnen herstellen’, aldus LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten.

Pechgeneratie

Deze ‘pechgeneratie’, die nu in De Uithof rondloopt, begon net te laat met studeren om gebruik te kunnen maken van de prestatiebeurs – de lening die als je binnen tien jaar afstudeerde werd omgezet in een gift – en wellicht net te vroeg om mee te maken dat het leenstelsel weer wordt afgeschaft. Dat zit er namelijk misschien wel aan te komen, nu de politieke steun voor het leenstelsel steeds verder afbrokkelt

Naast een Facebookevenement waarin deze generatie studenten oproept om ‘Massaal Tikkies naar Mark Rutte te sturen met onze studieschuld’, komen de studenten echter weinig in protest, blijkt als Trajectum een kleine rondgang doet in De Uithof. ‘ Want’, zo stelt een van de studenten: ‘Ik wist van tevoren waar ik aan begon.’

Wat vindt de huidige generatie studenten van het leenstelsel? Bekijk de video hieronder:

Video: Lotte Boon

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

1 reactie

1. die “pechstudenten” die wel wisten waar ze aan begonnen weten niet half hoe diep ze ‘allemaal genaaid’* worden.

weten de studenten die wisten waar ze aan begonnen bijv: dat 18 vd 36 professoren & Hoger Onderwijs bestuurders … uhm …. pardon … Eerste Kamer Senatoren … die vóór die Studievoorschot Wet stemden dat deden terwijl ze een dubbele pet op hadden ? En waarom wisten jullie als “pechstudenten”** dat eigenlijk niet ?

voor onderbouwing & bewijsvoering zie blogpost:
    -waarom die nooit viraal is gegaan is me nog steeds een raadsel –

* pardon the language just quoting video trajectum
    ** pech = iets onaangenaams dat jou toevallig overkomt
    `Het was gewoon stomme pech; niemand kon er iets aan doen.`

just think again