Interview

Deze HU-student deed mee aan het programma Dansmarathon

Screenshot: Junior Tromp

In het televisieprogramma van SBS6 namen honderd danskoppels het tegen elkaar op. Ze dansten op verschillende soorten muziek. Om te winnen moesten de tweehonderd deelnemers vijftig uur dansen met zo min mogelijk pauze.

Junior Tromp, de 28-jarige Arubaans-Nederlandse student Pedagogiek, hoorde in juni dat hij mee mocht doen aan het SBS6-programma.

Huwelijksreis

Waarom wilde je meedoen aan het programma?
‘Ik wilde trouwen met mijn verloofde in de Dominicaanse Republiek. We zouden op huwelijksreis gaan. Wij zijn nu negen jaar bij elkaar en we houden allebei van dansen. Als we daarheen zouden gaan, kon mijn familie uit Aruba en uit Haïti makkelijk langskomen. Met het prijzengeld van 100.000 euro zouden we de vliegtickets makkelijker kunnen kopen. Een bruiloft is ook duur natuurlijk.’

Hoelang hebben jullie getraind om het die vijftig uur vol te houden?
‘Vanaf mei hebben we elke dag tussen de vijf en de tien kilometer hardgelopen. Op zaterdagen meestal langer dan andere dagen. Een Arubaanse vriend die veel van fitness en hardlopen weet, heeft me geholpen met een trainingsschema. Daarnaast hebben we onze benen getraind in de sportschool. Voor mijn vriendin was het soms wel lastiger om zo hard te trainen, omdat zij in de kraamzorg werkt en ook nachtdiensten draait.’

Dansen jullie vaak?
‘We dansen meestal thuis. We gaan niet zo heel vaak naar dansfeestjes.’

Hoe was het om mee te doen aan zo’n programma?
‘Als ik heel eerlijk ben, was het voor mij niet meer zo nieuw. In Aruba ben ik al tien keer op televisie geweest met mijn danscollectief Popcorn Club. We hebben daar meerdere prijzen gewonnen op dansevenementen.’

Screenshot: Junior Tromp

Vijftig uur

Wanneer begon je en wanneer eindigde je met dansen?
‘We begonnen donderdagavond om acht uur en we stopten om tien uur vrijdagochtend.’

Dus jullie hielden het niet de volle vijftig uur vol?
‘Uiteindelijk hebben we 18 uur gedanst. Mijn verloofde voelde zich niet lekker. Na 8 uur hebben we pas onze eerste pauze genomen. Toen hebben we pas wat gegeten. Ik vast af en toe. Maar mijn verloofde niet. Ze voelde zich na 18 uur duizelig en begon zwarte puntjes te zien.’

‘Ze voelde zich na achttien uur duizelig en begon zwarte puntjes te zien’

SBS6 kreeg na afloop van het programma veel kritiek omdat het niet verantwoord zou zijn om mensen zolang achtereen te laten dansen. Wat vind jij daarvan?  
‘Ik ben het daar niet geheel mee eens. Het is namelijk je eigen keuze als je zolang wilt dansen. Je krijgt ook een presentatie, je weet van tevoren wat er gebeurt. SBS6 heeft ons al vanaf juni meermaals gewaarschuwd over dat je bijvoorbeeld een permanente blessure kan oplopen. Ze hebben die duur van 50 uur dansen en 5 uur pauze afgeleid van een onderzoek dat ze eerst hielden.

Wat ik wel lastig vond, is dat er wordt aangeraden om vijf uur pauze te nemen, maar of we die ook namen dat was onze eigen verantwoordelijkheid. De winnaars zijn toch bepaald aan de hand van de duur van de pauze die ze hebben genomen. Dat vind ik zelf minder verantwoord.’

Wat vind je van de mensen die in de top drie zijn geëindigd?
‘Er zat zo’n stel tussen van in de zestig. Die zijn derde geworden. Echt petje af voor hen. Doe het ze maar eens na!  Ik herkende wel wat de winnaars zeiden. Net zoals zij waren wij continu bezig met kijken hoe lang de ander pauze nam.’

Ben je al een beetje bijgekomen?
‘Ik ben gewoon weer huiswerk aan het maken op de bank. Maar mijn voet doet nog wel pijn!’