Interview

Deze medewerker/rockster gaat zaterdag op tournee

Foto: Sabine Baakman

Overdag zorgt hij ervoor dat de websites van de HU niet in de soep lopen, in de avond verandert hij in een rockster. De droom die Anne Kruiter op zijn zevende had, is op zijn veertigste werkelijkheid geworden. Zaterdag begint zijn tournee, van ’t Paard in Den Haag tot Luxor in Arnhem.

Aanstaande zaterdag staan ze in popzaal De Helling. ‘Wie dacht dat de blues dood was, moet even bij Five Dollar Shake komen kijken. Dit vijfkoppige Utrechtse rockmonster blaast het genre met een orkaankracht nieuw leven in.’ Zo luidt hun aankondiging.

Anne Kruiter: ‘Ik was zeven en wilde maar één ding: drummen. Van mijn moeder moest ik op blokfluit. Zat ik daar met vier kinderen in een garage met zo’n duf instrument. Na een jaar mocht ik eraf en wilde ik inmiddels hetzelfde doen als mijn grote broer: gitaar spelen. Dat deed ik vier jaar bloedfanatiek. Tijdens de pubertijd laste ik een pauze in, toen ik ook ophield met huiswerk maken en eigenlijk met alles. Op mijn zestiende ging ik in een band met de naam Beuk maar Raak. Dat was ongeveer ook hoe we klonken.’  

Kruiter op het podium. 2023

Tot zijn ontzetting werd Kruiter na zijn eindexamen afgewezen voor de Rockacademie. ‘Nog steeds een traumaatje.’ Maar het zou in orde komen.

De jonge Kruiter besloot dan maar tot een toekomst achter de schermen en voltooide zijn opleiding Media en Entertainment aan Hogeschool Stenden te Leeuwarden. Daarna begon de carrière achter de schermen en maakte hij vele websites van orkesten, bands en theaterproducties gebruiksvriendelijk. Zijn laatste werkgever was het Residentie Orkest. ‘Van hun houtje-touwtjesite en maakte ik iets professioneels.’

Naar Hogeschool Utrecht

Vorige maand begon hij aan de HU. ‘Mijn vrouw liep al meer dan tien jaar rond op de Hogeschool Rotterdam (Tosca, tot voor kort hoofdredacteur van Profielen, red) en haar werkgever leek me niet al te beroerd. Het leek me vet om het werk wat ik tot nu toe voor organisaties van maximaal veertig man had gedaan eens te doen voor zo’n kolos als de HU. Ik ben net begonnen op de afdeling Marketing en Communicatie in het CX Techteam en ben benieuwd hoe dat werkt, met al die verschillende instituten en afdelingen. Ik verwacht een ongeorganiseerde chaos. Het wordt waarschijnlijk veel koffie drinken.’

Anne Kruijter in de Foodcourt. Foto: Rachel Kloek

Five Dollar Shake is een begrip in de muziekindustrie, en dat is bijzonder, gezien het feit dat ze maar zo kort bestaan. Kruiter: ‘Drie jaar geleden waren we nog maar met z’n drieën, de drummer, bassist en ik. We zetten een advertentie op Facebook en toen Lucinda kwam binnenlopen was het liefde op het eerste gezicht. Ze lijkt inderdaad op mijn vrouw, en ik heb haar ook van het internet, haha. Lucinda bracht de toetsenist mee en we waren een band. De milkshake uit Pulp Fiction gaf ons inspiratie voor de naam.’

Hun laatste album Bigger Heart gaat over de scheiding die zangeres Lucinda doormaakte. Haar woede, verdriet en ontreddering. Daarna juist de acceptatie en de kracht, het gevoel dat je het leven juist prima alleen kunt leiden. Kruiter: ‘Het nummer Sit with it’ ontstond nadat we haar een weekendje naar het strand stuurden toen ze even de weg kwijt was. Ze heeft daar alleen maar in het zand gezeten en dat leverde een gevoel van berusting op.’

De nummers maken ze samen. De bassist komt met een baslijntje, de gitarist met een rifje, de drummer met een ritme. Daarna begint het klooien en het opschrijven van een couplet, refrein en brug. Kruiter: ‘We vinden elkaar gemakkelijk, de liedjes komen snel. In de video Cuz I love you zien we Lucinda in een over de top jurk met een over de top emotioneel nummer. Kruiter: ‘Die ironie zie je bij ons vaak. We zijn uitbundig en expressief. Je mag jezelf mooi maken, maar doe dat voor jezelf en niet voor je vrienden of je ouders. We zijn ook kwetsbaar. Ik noem ons authentiek, maar dat mag het publiek beoordelen.’

Aanstaande zaterdag pakken ze uit met extra blazers, achtergrondzangers en een tweede toetsenist. Er zijn nog kaarten. Bigger Heart is vanaf morgen te beluisteren op Spotify