Wat bezielt deze nieuwe docent?

Docent Bas Higler is net begonnen aan de HU. ‘Docent zijn is geen rol, het is een gevoel’

De komende tijd leren we elke week een nieuwe docent of eerstejaars student kennen. Deze week docent Bas Higler (54). De Amsterdammer is sinds een paar weken docent natuuronderwijs en techniek aan Hogeschool Utrecht. Hij geeft les op Padualaan 97. Büsra ondervraagt hem over zijn passie voor lesgeven, zijn overtuigingen en zijn liefhebberijen.

Waarom heb je gekozen voor de HU?
‘Daar heb ik meerdere redenen voor. Ik wil toekomstige docenten lesgeven en ik denk dat ik met mijn 27 jaar als onderwijzer in Amsterdam een hoop kan vertellen aan de studenten. Op langere termijn wil ik naar Utrecht verhuizen, maar de huizenmarkt is heftig op dit moment, dus ik ben me nog aan het oriënteren. Utrecht is mooi, ik heb hier zelf ook gestudeerd. Ik zit graag langs de Oudegracht, er zitten daar heerlijke eettentjes. Oud-Zuilen is ook een pareltje, net op de rand van de stad. Heerlijk groen en rustig.’

Je hebt in Utrecht gestudeerd, dan ben je vast nog niet verdwaald in het Theo Thijsen instituut?
‘Nee, nog niet. Oud-student van de HU zijn brengt meer handigheidjes met zich mee. Zo begrijp ik de organisatorische problemen waar studenten tegenaan lopen. Daar probeer ik ze bij te helpen, door samen op zoek te gaan naar oplossingen. Maar ik moet ook zelf mijn weg nog vinden in het ‘HU-oerwoud’.’

Wat is je lievelingsplek in De Uithof?
‘Tussen de lessen door ga ik vaak wandelen bij Fort bij Rijnauwen. Het landgoed daarnaast, Amelisweerd, is ook mooi. In Amsterdam heb je weinig bos, dat is jammer. Het is fijn dat het rond De Uithof lekker groen is, want de campus zelf vind ik eerlijk gezegd een betonnen kolos, met al die flatgebouwen.’

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
‘Ik hou van lekker eten, het liefst bourgondisch. Ik kook veel verschillende dingen, sushi bijvoorbeeld of een goed stoofpotje. Verder kan ik genieten van de natuur en ik sport graag. Samen met wat vrienden voetbal ik regelmatig. En mijn liefde voor de natuur combineer ik door erin te fietsen. Oh, en ik hou van lezen. Momenteel lees ik Het zoutpad, van Raynor Winn. Een heel goed boek omdat het lijkt of ik word meegenomen in het verhaal. Zoals je kan begrijpen doe ik veel dingen graag, dus heb daardoor vaak tijd te kort. Daar komt het eigenlijk op neer.’

Wat vind je zo leuk aan lesgeven?
‘Kinderen en studenten te zien die volwassen worden. Het doet me goed mijn kennis en ervaring in het onderwijs en het leven over te dragen. Of mijn enthousiasme voor de natuur, omdat ik denk dat mensen daar minder gestrest van worden. De school waar ik lang heb gewerkt was in de stad, de kinderen kenden de natuur niet echt. Als we samen naar buiten gingen, leerden ze de natuur waarderen.

Het doet mij altijd goed als studenten de deur uitlopen en zeggen dat ze het een leuke les vonden. Als ik ooit het enthousiasme zou verliezen, zou ik het onderwijs uit gaan. Want docent zijn is geen rol, maar een gevoel.’

Ook interessant: De HU zit weer in de laagste regionen van de keuzegids