Groene vakantie vibes

Docent Saskia Hanssen pakt het liefst de trein: ‘Betere keuze dan het vliegtuig’

Foto: Kees Rutten

Saskia Hanssen (55), docent en adviseur van het programmateam Duurzaam Doen, viert vakantie in Nederland. Binnen de HU maakt ze zich hard voor treinreizen. ‘Voor een conferentie of studiereis zou de trein de eerste keuze moeten zien, niet het vliegtuig.’

Duurzaam vakantievieren, hoe doe je dat? In deze rubriek spreekt Fanny de Vries, oud-student Social Work en medewerker van de Green Office, met studenten en medewerkers die kiezen voor een groene vakantie. Wat drijft hen en kunnen ze het aanbevelen?

Hoe heet je en wat doe je?
‘Saskia Hanssen, 55 jaar, adviseur van het programmateam Duurzaam Doen en docent bij de minor De Leefbare Stad.’

Wat zijn jouw plannen voor deze zomer? 
‘Ik ga een weekend met mijn familie kamperen en daarnaast ga ik een week naar het creatieve festival Buitenkunst Randmeer, op een natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer in de Flevopolder. Dit is een ruim opgezet kampeerterrein met een apart veld met huurtenthuisjes. Daar volg je workshops, zoals theater, dans, muziek, zang, beeldende kunst, schrijven en fotografie. Deze zijn voor beginners en gevorderden, voor volwassenen, jongeren, kinderen en kleuters. Op dit festival loopt dan ook iedereen van 4 tot 84 jaar rond.

foto: Buitenkunst

Het gaat deze zomer, ondanks de coronapandemie, wel door, en daar ben ik erg blij mee. Alles is wel veel kleinschaliger en iedereen moet goed afstand houden. Normaal gesproken zijn er een groot en een klein theater met uitgebreide licht- en geluidsinstallaties en projectiemogelijkheden. Nu zijn er ook veel pop-up voorstellingen buiten in het bos, op de dijk, in de weilanden of op een open plek.’

Wat vind jij zo leuk aan deze plek?
‘Ik kom hier al 30 jaar. Eerst als student en daarna samen met mijn kinderen. Vanaf 4 jaar mochten zij mee, dus daar heb ik echt met smart opgewacht. Nu de kinderen ouder zijn ga ik er weer alleen heen.

Ik vind Buitenkunst een inspirerende plek. Je leert er veel, het is een veilige omgeving waar je van alles kunt uitproberen, zeker op het creatieve vlak. Het is een soort dorp waar iedereen vrolijk is. Iedereen let op elkaar, ook op elkaars kinderen. Je kunt er ook heerlijk zwemmen, want de camping ligt aan het Randmeer.’

Wat is er duurzaam aan jouw vakantie?
‘Deze vakantie is duurzaam, omdat ik gewoon lekker in Nederland blijf. Ik hoef niet ver te reizen. Ik ga eerst met de trein en voor het laatste stukje pak ik de fiets. Het weekend kamperen met mijn familie is ook in Nederland. Dit is wel noodgedwongen; zonder corona waren we waarschijnlijk naar België of ergens in Nederland zijn gegaan, maar dan met de auto. Maar verder pak ik voor alles binnen de 12 uur gewoon de trein.’

Wil je nog iets toevoegen?
‘Vorig jaar ging ik voor de HU naar een conferentie in Barcelona. Ik koos voor de trein, wat nog best moeilijk was om op te zetten binnen de reiscommissie. De trein is nog niet de meest voor de hand liggende keuze voor een tripje naar het buitenland.

Er is bij de HU een reisbeleid, omdat er best veel gereisd wordt door studenten en medewerkers van de HU. Denk aan conferenties en studiereizen. Mensen nemen dan automatisch het vliegtuig, maar voor kortere afstanden kun je ook prima met de trein. Ik hoop dat het de eerste keuze wordt in plaats van het vliegtuig. Zo zorgen we voor een kleinere CO2-uitstoot.’

Ook interessant: Van huis ruilen met (on)bekenden: ‘Je komt niet op de standaardplekken’