Docent van het Jaar genomineerden stellen zich voor

Robert-Jan Veldman

Vak: Moleculaire biologie, celbiologie
Faculteit: Natuur en Techniek
Leeftijd: 41 jaar
Werkzaam bij de HU: 3 jaar

Mijn geheim: ‘Ik benader de student als collega in plaats van als scholier. Ik vind dat je authentiek moet zijn, geen gekke dingen. Gewoon de lol in het vak overbrengen op je studenten.’

Jan Henk Vinckers

Vak: Communicatie
Faculteit: Communicatie en Journalistiek
Leeftijd: 62 jaar
Werkzaam bij de HU: 10 jaar

Mijn geheim: ‘Ik ben niet de docent, ik ben een oude collega. Mijn studenten zijn mijn jonge collega’s en zo spreek ik hen aan. Ik hou ervan om voorbeelden uit de praktijk te pakken en dan het liefst waar grote blunders uit blijken. Iets wat gisteren fout in de krant staat, gebruik ik vandaag in mijn college.’

Ronald van Essen

Vak: Webtechnologie, multimedia
Faculteit: Communicatie en Journalistiek
Leeftijd: 36 jaar
Werkzaam bij de HU: 1,5 jaar

Mijn geheim: ‘Als docent moet je het goede voorbeeld moet geven. Dus ben ik op tijd en kom ik afspraken na. Ik draag ideeën aan, probeer mijn studenten uit hun vaste patronen te halen en te prikkelen. Ik open als docent de deur, de student moet zelf binnen stappen.’

Ad Franzen

Vak: Statistiek
Faculteit: Communicatie en Journalistiek
Leeftijd: 53 jaar
Werkzaam bij de HU: 22 jaar

Mijn geheim: ‘Een goede docent moet studentgericht zijn, zijn vak goed kunnen uitleggen en een boeiende verteller zijn. In mijn lessen geef ik voorbeelden die aansluiten bij de leefwereld van tieners en begin twintigers. Ik vind het belangrijk om de namen van alle studenten te kennen.’

Ruud Hoff

Vak: Geschiedenis en politiek
Faculteit: Communicatie en Journalistiek
Leeftijd: 59 jaar
Werkzaam bij de HU: 26 jaar

Mijn geheim: ‘Een docent moet houden van zijn vak. De positieve en negatieve dingen moet je daarbij kunnen waarderen. Studenten vinden het vak geschiedenis vaak taai en saai. Ik niet. Mijn enthousiasme probeer ik over te brengen op de studenten.

Ivo de Haard

Vak: Integrale veiligheidskunde
Faculteit: Maatschappij en Recht
Leeftijd: 27 jaar
Werkzaam bij de HU: 1,5 jaar

Mijn geheim: ‘Ik sta open voor kritiek en ben zelfreflecterend. Ik besef dat ik misschien wel meer leer dan de studenten. Humor in de les is een ijsbreker en ik gebruik het om mensen over een drempel te krijgen. Vooral cynische humor is belangrijk, daar krijg ik veel reactie op.’

Huub Notermans

Vak: Dramatherapie
Faculteit: Maatschappij en Recht
Leeftijd: 49 jaar
Werkzaam bij de HU: 7 jaar

Mijn geheim: ‘Ik wil de student in beweging houden. Iemand die stilstaat, leert niets. Ik creëer de condities waarin een student kan leren. En soms ontregel ik ze daarbij, dan trek ik ze uit hun vaste ritueel en moeten ze zelf weer nadenken. Het vak is niet alleen spelen, het is belangrijk om klinisch te kunnen redeneren.’

Joost Ansems

Vak: Organisatiekunde
Faculteit: Maatschappij en Recht
Leeftijd: 51 jaar
Werkzaam bij de HU: 21 jaar

Mijn geheim: ‘Stilstaande docenten zijn geen rolmodel, ik blijf dus ook leren. Ik stop dus niet met voorbereiden, ook al heb ik het vak al tien jaar gegeven. Het mag geen routine worden. Daarnaast sta ik open voor de studenten, ik lees elke dag mijn mail en antwoord direct. Goede communicatie is een voorwaarde voor een goede relatie.’

Mark Pertijs

Vak: Stottertherapie
Faculteit: Gezondheidszorg
Leeftijd: 47 jaar
Werkzaam bij de HU: 20 jaar

Mijn geheim: ‘Ik werk in een fantastisch team, getuige ook de nominatie van Else de Haan. Samen maken we het onderwijs. Als docent wil ik een veilige leeromgeving creëren, want dan nemen studenten het meest in zich op. En vooral duidelijk zijn naar de student toe, ook als het slecht gaat. Niet om de hete brij heen draaien en zeggen waar het op staat.’

Janneke ter Beek

Vak: Beroepsoriëntatie
Faculteit: Economie en Management
Leeftijd: 29 jaar
Werkzaam bij de HU: Anderhalf jaar

Mijn geheim: ‘Je moet als docent de wil hebben om studenten vooruit te helpen. Ik vind het heel erg leuk om te horen wat studenten vinden. Verder vind ik het heel belangrijk om ze het belang van taal bij te brengen.’

Jos van de Schraaf

Vak: Accountancy en Business Economics
Faculteit: Economie en Management
Leeftijd: 55 jaar
Werkzaam bij de HU: Anderhalf jaar

Mijn geheim: ‘Bij mij in de les moet gewerkt worden, maar dat kan wel in een aardige setting waar iedereen zich thuis voelt. Ik ben mezelf. In mijn uitleg probeer ik altijd te variëren, als een student mijn uitleg linksom niet snapt, dan leg ik het rechtsom nog een keer uit. En ik ga door totdat iedereen de stof heeft begrepen.’

Yoni Shem-Tov

Vak: Integrale veiligheidskunde
Faculteit: Maatschappij en Recht
Leeftijd: 23 jaar
Werkzaam bij de HU: 1,5 jaar

Mijn geheim: ‘Openstaan voor contact. Bij mij kun je altijd binnenlopen en als ik zie dat er iets aan de hand is, dan zal ik helpen. Als docent ben ik een acteur. Mijn kennis van de tekst moet optimaal zijn, ik moet kunnen aanvoelen en inspelen op wat er gebeurt. En ik moet in de les toch heel goed kunnen spreken. Het verschil met een acteur is alleen wel: ik blijf mezelf.’

Else de Haan

Vak: Logopedie
Faculteit: Gezondheidszorg
Leeftijd: 44 jaar
Werkzaam bij de HU: 2,5 jaar

Mijn geheim: ‘Wat ik vertel is niet per definitie de enige manier. Confucius zei ooit: “elke waarheid heeft vier hoeken en een docent laat één hoek zien.” De student moet de andere drie hoeken ontdekken. Ik vind het fantastisch om te zien als studenten een ontwikkeling doormaken. Ik blijf kritisch en stop niet met vragen stellen. En dat moeten mijn studenten ook doen.’

Huub Direcks

Vak: Maatschappelijk werk
Faculteit: Maatschappij en Recht
Leeftijd: 56 jaar
Werkzaam bij de HU: 7 jaar

Mijn geheim: ‘Ik probeer de studenten te vormen tot burger. Het Duitse woord bildung geeft precies aan wat ik bedoel. Verder is het van groot belang dat je als docent kunt relativeren en je eigen fouten erkent. Ik plaats de theorie van de les altijd in een grotere context, want dan merken studenten hoe de praktijk de theorie in de war schopt.’

Karina Boom

Vak: Onderwijskunde
Faculteit: Educatie
Leeftijd: 55 jaar
Werkzaam bij de HU: 21 jaar

Mijn geheim: ‘Mijn studenten moeten plezier hebben. Ik heb de betrokkenheid en ik zal iedereen moed inspreken. Ik herken in iedere student zijn ambitie en die prikkel ik. Ik zeur er absoluut niet over als studenten geen huiswerk maken, mijn lessen richt ik zo in dat ze altijd doorgang kunnen vinden. Ook als er geen huiswerkopdrachten gemaakt zijn.’

Varda Augustin

Vak: Moderne geschiedenis
Faculteit: Educatie
Leeftijd: 47 jaar
Werkzaam bij de HU: 5 jaar

Mijn geheim: ‘Je moet orde creëren. Humor helpt enorm bij het voorkomen van problemen. Ik wil een band opbouwen met een hele klas en dat lukt nu omdat ik een klas een heel jaar heb. Ik sta open en ben bereikbaar voor mijn studenten. Ze hebben mijan 06-nummer en weten me te vinden. Ik stel wel grenzen, want zonder duidelijkheid is een student nergens.’

Karin Haan

Vak: Taalverwerving Spaans
Faculteit: Educatie
Leeftijd: 43 jaar
Werkzaam bij de HU: 8 jaar

Mijn geheim: ‘Studenten moeten tijdens de opleiding krijgen wat ze van tevoren beloofd is. Dus ben ik een betrokken docent. Ik wissel af in werkvormen, ik prikkel studenten door ze zelf onderzoeksvragen te laten opstellen. Ik geef veel feedback, ook op tussenproducten. Studenten zijn toekomstige collega’s en zo praat ik ook met ze.’

Rietje Obers

Vak: Inleiding recht en bestuursrecht
Faculteit: Maatschappij en Recht
Leeftijd: 43 jaar
Werkzaam bij de HU: 6 jaar

Mijn geheim: ‘De onderwerpen die bij recht komen kijken zijn soms saai, ook voor mij, maar dat weerhoudt me niet om het op een leuke, sprankelende manier te behandelen. Ik daag mijn studenten uit, zodat ze de taaie lesstof begrijpen. ‘

Stephanie Edwards

Vak: Engels taalverwerving en didactiek
Faculteit: Educatie
Leeftijd: 53 jaar
Werkzaam bij de HU: 1,5 jaar

Mijn geheim: ‘Studenten moeten plezier beleven aan het vak dat ze beoefenen. Als je ze zo gek krijgt ze alles te laten doen en dat ze dat met plezier doen. Humor is daarin heel belangrijk, je moet niet alles te zwaar maken. Ik geef aan mijn studenten mee dat ze als docent moeten kijken naar de mogelijkheden. Het is belangrijk om jezelf te zijn en fouten maken is helemaal niet erg.’

Tanja van Mazijk

Vak: Arbeidsrecht
Faculteit: Maatschappij en Recht
Leeftijd: 45 jaar
Werkzaam bij de HU: 10 jaar

Mijn geheim: ‘Ik vind het fijn om studenten echt iets te leren en te laten zien dat studeren een voorrecht is. Nou heb ik natuurlijk makkelijk praten met zo’n interessant vak als arbeidsrecht. Humor hoeft niet per se maar is natuurlijk wel prettig. Mits met mate. Het moet geen cabaretvoorstelling worden. Kennis, betrokkenheid en passie vind ik belangrijker.’