Columns

Donkere dagen

Youssra
Youssra Oulad Messaoud - foto: Kees Rutten

Het afgelopen jaar was op zijn zachtst gezegd; wild. In januari stond de halve wereld in de fik, in maart gingen we in een zogenoemde ‘intelligente lockdown’ en in juli begonnen wereldwijde protesten en stierven verschillende iconen. In november volgden de Amerikaanse verkiezingen en afgelopen maand hadden we verschillende schandalen in onze eigen Tweede Kamer.

Een belangrijk punt, wat zeker niet mag ontbreken, is de impact van deze stortvloed aan gebeurtenissen op studenten en jongeren. Al sinds het begin van de Covid-19 uitbraak bestaat de vrees voor depressie, eenzaamheid en een verhoogde prestatiedruk onder studenten. Door het wegvallen van de horeca, vrijetijdsbestedingen en het fysieke contact tussen leerlingen is deze angst realiteit geworden. Ondanks het feit dat studenten op mbo, hbo en wo hogere cijfers behaalden, stegen bij hen ook de hoeveelheid psychische problemen.

Dit zie ik ook om mij heen. Steeds meer klasgenoten en studenten overwegen te stoppen met hun studie. Ze hebben geen motivatie om ook maar iets te doen en/of voelen zich eenzaam. Mensen geven hun studentenwoning op omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen, zitten werkloos thuis of hebben de mentale gezondheid niet om een duidelijke focus te kunnen leggen.

Door de nieuwe lockdown vallen voor de tweede keer de horeca, vrijetijdsbestedingen en het fysieke contact tussen leerlingen weg.

Studenten anno 2021 hebben het niet makkelijk. In mijn eerdere column benoemde ik al een aantal factoren die zorgen voor de slechte leefsituatie van studenten. Maar deze ‘heftigere’ lockdown, in combinatie met de donkere en koude dagen kunnen de (mentale) situatie van studenten en leerlingen verergeren.

Ik hoop dat de feestdagen voor velen een lichtpuntje zijn geweest in deze moeilijke tijd. Mijn hart gaat uit naar iedereen die naasten niet kunnen zien of zijn kwijtgeraakt aan deze verschrikkelijke ziekte.

Aan iedereen die het niet ziet zitten momenteel: vanaf nu worden de dagen gevuld met meer licht. Iedere dag wordt een klein beetje langer, een klein beetje minder donker en bevat meer licht.

Het doet me denken aan één van de verzen uit Koran waar mijn naam van afgeleid is:

Fa inna ma’al ‘usri yusra Inna ma’al ‘usri yusra {Surah Ash-Sharh, aya 5,6] 

‘Voorwaar, zo komt met de moeilijkheid de verlichting. Voorwaar, met de moeilijkheid komt de verlichting.’

Kijk ook: Voelen studenten zich slechter door de coronacrisis?