Nieuws

‘Duizend actievoerders’ in Den Haag, maar komt de minister?

Foto: Kees Rutten

Zo’n duizend wetenschappers gaan vrijdag demonstreren in Den Haag, verwacht WOinActie. Ook onderwijsminister Van Engelshoven is uitgenodigd, maar zij heeft nog niet toegezegd.

Al weken roept WOinActie docenten, onderzoekers en studenten op om vrijdag 14 december in Den Haag te demonstreren tegen de ‘afbraak’ en de ‘stelselmatige onderfinanciering’ van het hoger onderwijs. Velen zullen voor de gelegenheid een rood vierkantje van stof opspelden, een internationaal symbool van protest in het hoger onderwijs.

Protestsymbool
Een kingsize versie daarvan willen de actievoerders overhandigen aan onderwijsminister Van Engelshoven, maar die werkt daar niet aan mee, meldt medeorganisator Geertje Hulzebos op Twitter. ‘Hoewel ze slechts 100 meter verderop zit en beschikbaar is, heeft ze besloten niet te komen. We zijn zeer teleurgesteld.’

Maar volgens een woordvoerder van de minister is het laatste woord hierover nog niet gezegd. ‘We zijn nog in gesprek’, zegt hij. Het ministerie zou een kleine delegatie hebben uitgenodigd voor een gesprek maar nog geen reactie hebben ontvangen. Volgens Hulzebos zitten de actievoerders ‘op dit moment niet te wachten op gesprekken in achterkamertjes’.

Rens Bod, initiatiefnemer van WOinActie: ‘We blijven graag in gesprek met de minister, maar niet aanstaande vrijdag. Dan is het tijd voor actie.’ Bod rekent op een opkomst van zo’n duizend wetenschappers. ‘Zij willen erkenning die ze niet krijgen als we vrijdag met zijn drieën gaan praten op het ministerie.’

Steun
Bij verschillende universiteiten zijn de voorbereidingen voor de demonstratie ondertussen in volle gang. In sommige gevallen met steun van het bestuur. Zo heeft de Universiteit Utrecht inmiddels zes bussen gehuurd om actievoerders naar Den Haag te brengen.

Andere universiteiten lijken juist hun best te doen om niet met de actievoerders in verband te worden gebracht. In Nijmegen heeft het universiteitsbestuur een oproep van studentenvakbond AKKU laten verwijderen die te zien was op alle schermen van de universiteitsbibliotheek, meldt nieuwssite Vox. Het was volgens het bestuur niet duidelijk dat de oproep van AKKU afkomstig was. Dat zegt een woordvoerder tegen Vox. Het bestuur wil iedereen in staat stellen om te gaan demonstreren, maar daartoe niet actief oproepen.