Nieuws

Eerste duurzame waterkraan geopend

Het eerste duurzame watertappunt is maandagochtend geopend in de kantine van de faculteit Educatie. De hogeschool stimuleert hiermee het gebruik van kraanwater in plaats van bronwater.

Water uit de kraan is goed te drinken en leidt tot minder gebruik van grondstoffen en uitstoot van CO2 dan water uit flesjes. Want die laatste zijn veelal van plastic gemaakt, worden in de fabriek gevuld en in vrachtwagens vervoerd. De HU heeft duurzaamheid als speerpunt (inloggen).

Het watertappunt is een proef die loopt tot eind juni. Daarna wordt het initiatief geëvalueerd en mogelijk uitgerold in andere gebouwen van de HU. In de kantine van de faculteit Educatie zijn voor 5 euro zogenaamde dopperflesjes te koop. Die zijn klimaatneutraal geproduceerd, makkelijk schoon te maken en vele malen navulbaar. Een deel van de opbrengst gaat naar drinkwaterprojecten in Nepal.

De duurzame kraan is een gezamenlijk initiatief van de hogeschool, cateraar Sodexo, waterbedrijf Vitens en bouwbedrijf Van Zoelen. Het is een idee van Jan Hoekstra (foto), student product design & engineering. Hij ontwierp het geplaatste model.