Eerstejaars

Eerstejaars Stef over pit en passie, dj’en en online studeren

Stef Snakkers - foto: Kees Rutten

Vrijwel onopgemerkt zijn de eerstejaars begonnen aan de HU. Wie zijn ze? Welke keuzes maken ze en waarom? Plus: leren ze elkaar nog een beetje kennen? Trajectum stelt voor: onze nieuwelingen.

In deze tweede aflevering: Stef Snakkers is 29 jaar en woont sinds 2011 in Utrecht. Dit jaar start hij zijn deeltijd master Community Development aan Hogeschool Utrecht. Hoe is hij hier beland en waar werkt hij naartoe?

‘Eigenlijk weet ik nog steeds niet goed wat ik wil worden als ik later groot ben’, vertelt Stef. ‘Hiervoor heb ik Journalistiek gestudeerd en ik werk momenteel voor NH Nieuws, als socialmediaredacteur.’ Binnen de journalistiek heeft Stef zijn draai wel gevonden: ‘Ik heb een brede maatschappelijke interesse en het creatieve aspect van dit werk maakt het voor mij een aantrekkelijk vakgebied.’

Deze studieperiode draait voor hem dan ook om de vraag of hij die maatschappelijke interesse verder kan uitdiepen. ‘Tegenwoordig zijn er zoveel outlets, iedereen kan content creëren. Ik denk dat de journalistiek een nog meer verbindende en constructieve rol kan innemen in de samenleving. Mijn doel is dat de kennis die ik hier opdoe mij helpt om iets positiefs bij te dragen aan de maatschappij.’

De ene week is het onderwijs online voor Stef, de andere week studeert hij op de hogeschool. ‘De klas wordt in tweeën gesplitst, zodat de ene helft de ene keer fysiek aanwezig kan zijn en vice versa.’ En dat bevalt goed: ‘De opleiding doet haar best om de studenten met elkaar in contact te brengen.’ Prettig, volgens Stef: ‘Fijn om mensen ook in het echt te zien.’

‘Met niks doen kom je nergens’, vertelt Stef me als ik vraag naar zijn beste eigenschap. ‘Ik denk dat ik goed ben in doorpakken, ergens vol voor gaan en hard werken om bij je doel te komen.’ Maar zoveel pit en passie, dat kan ook verkeerd overkomen op mensen, volgens Stef. ‘Soms communiceer ik misschien iets te “hard”, maar ik bedoel het altijd goed!’

Naast journalist en student is Stef ook fervent dj. De draaitafels die voorafgaand aan de pandemie zalen vol dansende mensen van muziek voorzagen, gebruikt hij nu alleen in de woonkamer. ‘Ook nog steeds met veel plezier,’ verzekert hij. En hij vindt het niet eens alleen maar negatief om minder vaak plaatjes te kunnen draaien op feestjes: ‘Ik heb momenteel  meer tijd om op de redactie te werken en te studeren’, licht hij toe. ‘Het gedeeltelijk online karakter van het onderwijs maakt het goed te combineren met werk. Eigenlijk bevalt het prima, studeren in corona-tijden.’

 Toch is hij ook weer toe aan een feestje: ‘Ik hoop dit jaar nog op een goed feest, hoor. Ik heb zin om lekker te dansen met alle mensen die ik al een poos niet gezien heb.’

Zie ook deel 1: Eerstejaars Cristina (19) over Dracula, nieuwe mensen en stom zuipen