Nieuws

Elsevier: lof voor NHTV en Avans

Hbo-studenten zijn het meest tevreden over de NHTV Internationale Hogeschool in Breda en drie andere specialistische hogescholen. Van de middelgrote en grote hogescholen scoren Avans en Windesheim het best.

De HU staat van de zeven grote hogescholen op een een-na-laatste plaats en laat daarmee alleen Inholland achter zich. Van de 62 opleidingen scoren er negen boven het landelijk gemiddelde, 29 behoren tot de middenmoot en 24 duiken eronder.  

Bij de tien specialistische hogescholen lopen de meeste tevreden studenten rond. Over maar één van de tien NHTV-opleidingen oordelen de studenten onder het landelijk gemiddelde. Over de rest zijn ze juist positiever. Ook de Gereformeerde Hogeschool – nu VIAA geheten – doet het goed bij haar studenten. Van de kunstenhogescholen komt de Amsterdamse als beste uit de bus.

Nationale Studenten Enquête
Het staat te lezen in de jaarlijkse special ‘Beste studies’ van weekblad Elsevier (betaald via Blendle). De ranglijst ‘Hbo-winnaars volgens studenten’ is gebaseerd op de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête die dit voorjaar werd afgenomen.

Avans Hogeschool staat opnieuw stijf bovenaan in de lijst van middelgrote hogescholen. Over slechts twee van de 37 opleidingen oordelen de studenten negatiever dan gemiddeld. De Hanzehogeschool volgt op flinke afstand.

In de categorie grote hogescholen heeft Windesheim de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen van de troon gestoten. Het laagst scoort Inholland, maar ook andere grote hogescholen hebben het zwaar. Vier van de zeven hebben dit jaar meer negatief dan positief beoordeelde opleidingen.

Afzonderlijke opleidingen
Elsevier benadrukt dat studiekiezers vooral naar de afzonderlijke opleidingen moeten kijken. Dat biedt meer informatie dan een ranglijst van hele onderwijsinstellingen. Sinds dit jaar staan de tabellen niet meer in het tijdschrift zelf. Studiekiezers kunnen terecht op de website.

Het jaarlijkse onderzoek van Elsevier is uitgevoerd door onderzoeksbureau ResearchNed, in samenwerking met de stichting Studiekeuze123.