Nieuws

Elsevier: studenten prijzen HAN en Avans

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Avans Hogeschool zijn volgens studenten de beste hbo-instellingen van Nederland. Dat meldt weekblad Elsevier in zijn jaarlijkse studiekeuzespecial.

De ranglijst ‘Winnaars volgens studenten’ van Elsevier is gebaseerd op de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête, waarin rond de tweehonderdduizend studenten hun mening geven over hun docenten, de faciliteiten, het rooster en meer.

Elsevier maakt een onderscheid tussen grote, middelgrote en specialistische hogescholen. De HAN is kampioen van de grote hogescholen, Avans staat bovenaan bij de middelgrote hogescholen.

Utrecht
Bij de grote hogescholen zijn studenten meestal minder tevreden dan bij de middelgrote hogescholen, blijkt uit de ranglijst. Vier van de zes reuzen (Inholland, de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Rotterdam) hebben volgens Elsevier meer negatief dan positief beoordeelde opleidingen. Van de tien middelgrote hogescholen hebben er maar twee zo’n ‘negatief’ saldo: Stenden en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Elsevier benadrukt dat studiekiezers vooral naar de afzonderlijke opleidingen moeten kijken. Dat biedt meer informatie dan een ranglijst van hele onderwijsinstellingen. Sinds dit jaar staan de tabellen niet meer in het tijdschrift zelf. Studiekiezers kunnen terecht op de website. Daar meldt Elsevier ook het aantal geslaagden, studieswitchers en contacturen per opleiding.

Specialistisch
Het blad heeft ook een ranglijst van specialistische hogescholen, die maar een klein aantal opleidingen in huis hebben. Daarin staan op een gedeelde eerste plaats VIAA (tot voor kort Gereformeerde Hogeschool) en Lucia Marthas, een hogeschool voor podiumkunsten.

Het jaarlijkse onderzoek van Elsevier is uitgevoerd door onderzoeksbureau ResearchNed, in samenwerking met de stichting Studiekeuze123.

Overzicht:

Grote hogescholen

1 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

2 Fontys Hogescholen

3 Hogeschool Rotterdam

4 Hogeschool Utrecht

5 Hogeschool van Amsterdam

6 Hogeschool Inholland

 

Middelgrote hogescholen

1 Avans Hogeschool

2 Hogeschool Leiden

3 Hanzehogeschool Groningen

4 Christelijke Hogeschool Windesheim

5 Zuyd Hogeschool

6 Saxion Hogeschool

7 De Haagse Hogeschool

8 HZ University of Applied Sciences

9 NHL Hogeschool

10 Stenden Hogeschool

 

Specialistische hogescholen

1 Viaa

1 Stichting Marthas Institute for Performing Arts

3 Codarts, Hogeschool voor de Kunsten

4 Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

5 NHTV internationale hogeschool Breda

6 Christelijke Hogeschool Ede

7 HAS Hogeschool

7 ArtEZ

9 Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

10 Vilentum Hogeschool

11 Hogeschool Van Hall Larenstein