Nieuws

Energietoeslag voor studenten: Delft wel, Utrecht nog niet

Foto: Kees Rutten

In Zwolle, Delft en Den Bosch krijgt een deel van de studenten eenmalige energietoeslag van maximaal 1300 euro. In Utrecht (nog) niet. De gemeente roept het kabinet op de Utrechtse studenten te helpen. 

Volgens de gemeente Utrecht zijn studenten uitgesloten van energietoeslag. Maar de website vermeldt: ‘Het kan zijn dat de regels voor u als student nog veranderen. En dat u de energievergoeding dan misschien wel kunt aanvragen en krijgen. Wij verwachten dat wij hierover eind september of begin oktober meer weten.’ Hoe zit het?

Veel gedoe

Nederlanders met een laag inkomen krijgen een eenmalige energietoeslag om tegemoet te komen in de stijgende gasprijzen. Eerder was dit maximaal 800 euro, inmiddels is het maximaal 1300 euro. Gemeenten regelen dit zelf. Minister Schouten adviseerde gemeenten om studenten uit te sluiten van deze energietoeslag, omdat hun woonsituatie sterk uiteenloopt. Een deel woont nog bij hun ouders, een ander deel betaalt een kamerprijs inclusief energiekosten. Veel gedoe om dit per geval uit te zoeken. Niet eerlijk, vinden veel studenten. De LSVb sloeg al eerder alarm: ‘Studenten komen in geldnood door de stijgende energieprijzen.’

Rechtszaak gewonnen

Gemeente Nijmegen mag studenten niet automatisch uitsluiten van de eenmalige energietoeslag. Dat bepaalde de rechtbank in Arnhem begin augustus, nadat een student een zaak had aangespannen. Een deel van de studenten heeft hetzelfde inkomen en dezelfde energiekosten als niet-studenten die wel die honderden euro’s krijgen. 

De uitspraak betekent dat als studenten in Nederland nu worden afgewezen voor hun energietoeslag, ze een rechtszaak hierover hoogstwaarschijnlijk zullen winnen. Dan moet de gemeente alsnog de toeslag uitkeren. 

Vanaf het moment van de uitspraak van de rechter heeft gemeente Nijmegen geen aanvragen van studenten afgewezen of geaccepteerd. Eerst moet duidelijk worden wat de uitspraak betekent voor het beleid van gemeenten waar studenten nog geen toeslag krijgen. Ook in Utrecht wachten studenten nog steeds op een antwoord van de gemeente op hun aanvraag.

Delft, Zwolle en Den Bosch wel

De steden Delft, Zwolle en sinds deze maand ook Den Bosch bieden uitwonende studenten momenteel de energietoeslag aan. Waarom zij wel, maar Utrecht, Nijmegen en Amsterdam (nog) niet? ‘Gemeenten krijgen geen budget voor groepen voor wie het advies geldt de energietoeslag niet uit te keren, dus ook niet voor studenten. Hoe zij de toeslag voor studenten financieren? Wellicht dat ze hiervoor ruimte hebben binnen hun eigen budget’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken tegen HvanA.

Landelijke oplossing

Utrecht heeft het geld en de mankracht niet om per student te kijken of die recht heeft op energietoeslag. Gemeente Utrecht roept het kabinet op om een landelijke oplossing te vinden voor de energiecompensatie voor studenten. ‘Wij hebben in Utrecht zo’n 33.000 uitwonende studenten en niet de middelen of de capaciteit lokaal een regeling op te tuigen’, aldus wethouder Linda Voortman. Zo heeft het landelijke DUO volgens de gemeente een beter overzicht van de situatie van studenten. 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is in overleg met het ministerie van Sociale Zaken. De VNG vindt dat studenten in alle gemeenten toeslag moeten krijgen. Zowel het LSVb als vakbond FNV zeggen acties te gaan voeren als de uitsluiting voor studenten blijft. Wordt vervolgd.