Gedragscode studentenorganisaties verworpen

Grote meerderheid van de Hogeschoolraad stemde tegen.

Utrechtse Introductie Tijd 2017 / foto Maarten Nauw

Een grote meerderheid van de Hogeschoolraad (HSR) stemde woensdag 12 december tegen de gedragscode voor studentenorganisaties. Brede invoering bij Utrechtse verenigingen is daarmee voorlopig van de baan.   

Eerder werd al duidelijk dat er veel kritiek was op de code. Het document bevat volgens de raad alleen verplichtingen en niet de rechten van studenten. Ook is de koepel van studieverenigingen OSHU niet voldoende gehoord. Daarnaast was er bezwaar tegen de regel dat studenten de hogeschool en universiteit niet in diskrediet mogen brengen.

Studenten van de Universiteitsraad waren bij de HSR-vergadering aanwezig. Ze kondigden aan om vragen te stellen aan het college van bestuur van de UU. De gedragscode is namelijk niet ter instemming voorgelegd aan de Universiteitsraad. Studieverenigingen van de universiteit moesten de code al wel ondertekenen.

Ad hoc reageren

Collegelid Anton Franken van de HU zei eerder dat bij een negatief besluit het college van bestuur in geval van incidenten ad hoc zal reageren. Onbekend is hoe het nu verder gaat. Mogelijk dat het college opnieuw met studentenorganisaties overlegt en met een herziene gedragscode komt.

De regels in het document zouden gelden voor alle studentenorganisaties die banden hebben met de HU en Universiteit Utrecht. Het gaat dan om gezelligheidsverenigingen, maar ook studie- en sportverenigingen. Aanleiding zijn vermeende incidenten bij bijvoorbeeld UVSV. In de code staat onder meer dat geweld, discriminatie, seksisme en vernedering verboden zijn.

 

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

1 reactie

Het is niet meer mogelijk om te reageren

  1. Zijn de studenten bij de HSR niet allemaal actief bij studie/studenten verenigingen? Dat lijkt me een behoorlijke belangenverstrengeling!