Nieuws

Gekraakt KPN-pand ontruimd

Vele tientallen agenten en het brand- en traangasteam van de Utrechtse politie hebben maandag het voormalig KPN-kantoor in Transwijk ontruimd. De actie begon tegen 17.00 uur. Rond 18.30 uur waren de meeste krakers ingerekend en werden ze met een stadsbus afgevoerd naar het cellencomplex in Houten.

Een aantal krakers had zich vastgeketend. De politie had de laatste pas om 22.45 uur losgemaakt van het met beton gevulde vat waar hij aan vast zat. Tijdens de ontruiming werd de sfeer even grimmig toen krakers leuzen riepen en er een rotje werd afgestoken. De politie greep hard in met inzet van honden en de wapenstok. In totaal werden binnen en buiten het pand 18 personen aangehouden.

De Koningin Wilheminalaan was geruime tijd afgezet voor het verkeer. Op het Anne Frankplein ontstond een aanrijding toen een automobilist niet goed oplette en achterop een andere wagen botste.

Volgens het Openbaar Ministerie is de ontruiming ingegeven door de nieuwe Kraakwet. Het OM greep zondag, toen het pand gekraakt werd, niet direct in omdat eerst een ‘kraakrapport’ werd opgemaakt. Het pand moest leeg omdat het brandonveilig is en omdat de krakers de drie bedrijven die er als anti-kraakhuurders in zitten, zouden hinderen. De arrestanten zitten vast op beschuldiging van overtreding van de nieuwe kraakwet, huisvredebreuk en vernieling.
Het OM heeft laten weten dat zo snel mogelijk bekeken wordt of er snelrecht toegepast kan worden.

De eerste reactie uit de politiek kwam van GroenLinks-raadslid Steven de Vries. Hij noemde de ontruiming op Twitter bizar. ‘Burgemeester Wolfsen lijkt uitspraak Raad te negeren door het ontruimen van de Wilhelminalaan op grond van de nieuwe kraakwet’, aldus De Vries. De VVD, ook op Twitter, oordeelt heel anders: ‘eindelijk een goede uitvoering van de antikraakwet in Utrecht.’

Foto: DNU.nu