Nieuws

Gemeente Utrecht lanceert plan voor betere waardering mbo-ers

Foto: Kees Rutten

Mbo’ers moeten in Utrecht een gelijkwaardige plaats krijgen naast de studenten in het hbo en wo. Dat geldt onder meer voor het verenigingsleven, studentenhuisvesting en het nachtleven, staat in een plan van de gemeente.

De gemeente Utrecht wil jongeren beter informeren over de studiekeuze en de stage- en arbeidsmarkt meer toegankelijk maken voor mbo-studenten. Zelf stopt de gemeente met de termen ‘hoger’ en ‘lager’ opgeleid: in plaats daarvan noemt de gemeente het mbo, hbo en wo bij naam. 

Dat staat in een rapport van de gemeente Utrecht dat vrijdag 31 maart aan onderwijsminister Robbert Dijkgraaf is overhandigd. Het plan moet zorgen voor meer waardering en gelijke behandeling van mbo-studenten. De maatregelen moeten in de komende vier jaar worden uitgevoerd. Utrecht loopt hiermee voorop ten opzichte van andere gemeenten, schrijft de stad op de site.

Illustratief is dat de overhandiging van het rapport plaatsvond in café De Kneus. Over het café in de Nobelstraat ontstond medio vorig jaar ophef omdat mbo-studenten er niet welkom waren. Na gesprekken tussen de eigenaar, studenten, de wethouder en de minister is het café inmiddels wel toegankelijk voor mbo’ers, stelt de gemeente. Een filmpje op Trajectum over mbo’ers leidde tot commentaar, onder meer door HU-student en voormalig mbo’er Leo Hanhart. 

Plan tegen stagediscriminatie

‘We hebben de afgelopen jaren al veel stappen gezet, maar we zijn er nog niet’, zegt Dennis de Vries, wethouder mbo van Utrecht. Vanaf 2018 is in Utrecht een wethouder met mbo in de portefeuille aangesteld. Sindsdien is een plan tegen stagediscriminatie en een mbo-studentenraad SR030 opgericht. ‘Er moet iets fundamenteels veranderen in de samenleving zodat het mbo als volwaardige vervolgopleiding wordt gezien naast het hbo en wo.’ 

Op verschillende fronten zijn er voorzichtige stappen gezet in de gelijkstelling van mbo-studenten Tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) in augustus 2022 kon bij wijze van proef een groep van 200 mbo’ers meedoen. Rond dezelfde tijd startte in Utrecht de eerste studentenvereniging voor mbo’ers in Nederland. En in september begon bij studentensportcentrum Olympos een tweejaarlijkse pilot waarbij mbo’ers zich aan kunnen melden.

Sleutelrol voor HU en UU

Het plan van de gemeente ziet een ‘cruciale sleutelrol’ voor de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht om de mbo-studenten welkom te laten voelen in Utrecht. Bovenop de bestaande pilots zijn nieuwe initiatieven nodig. ‘Zo willen we hun pilots uitbreiden en stappen zetten op het gebied van diverse facetten in het Utrechtse studentenleven’, schrijft de gemeente. Genoemd worden het nachtleven, studentenhuisvesting en het verenigingsleven. 

Een werkgroep met mensen van de mbo-studentenraad, gemeente, de mbo-studentenvereniging en belangenbehartiger VIDIUS heeft een aantal doelen opgesteld. Mbo-studenten moeten in 2026 volwaardig kunnen deelnemen aan het Utrechtse studentenleven. ‘Daarvoor is een cultuurverandering in het studentenleven essentieel.’