Honoursstudenten

Georgia Oost (18): ‘Ik voelde me een trotse Journalistiek-student’

Honours: dat is onderwijs voor studenten die meer willen en kunnen. We portretteren twaalf van deze studenten, ter inspiratie voor iedereen. In deze aflevering: Georgia Oost, tweedejaars Journalistiek: ‘Ik ben nu getraind in kritisch denken.’

Honoursactiviteiten

‘In het eerste jaar van de studie deed ik mee aan het What The Fact-project. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 checkten we met een groep of uitspraken van politici klopten. Die checks publiceerden we op een site die we hadden gemaakt en we stonden op verkiezingsbijeenkomsten. Binnenkort ga ik met nog een student en twee docenten een pitch houden op een conferentie in Frankrijk.’

Wat heb je geleerd?

‘Voordat ik aan deze studie begon, nam ik alles wat er gezegd werd in het NOS Journaal zonder meer aan. Ook uitspraken van politici. Tijdens het WTFact-project werd ik kritischer. Klopt het wel? Welke bronnen zijn er? Is het een betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek? Ik ben nu getraind in kritisch denken. Als ik een paper schrijf of opdrachten maak, doe ik zelf het onderzoek.’

Trots op?

‘Een factcheck van Mark Rutte waar ik heel blij mee was. Hij maakte tijdens een interview de opmerking dat het onderwijsbestel in Nederland tot het beste in de wereld behoort. Ik heb dat uitgeplozen en dat bleek helemaal niet te kloppen. Volgens een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) staat Nederland op een negende plaats. Een goede plek maar niet de beste.’

Aanrader voor andere studenten?

‘Ja, het maakt je opleiding specialer. Er waren dagen dat ik tot negen of tien uur ‘s avond op school bezig was. Waren we met z’n allen in een klaslokaal achter laptops aan het werk. Je krijgt er een teamgevoel van. Ik voelde me een trotse journalistiekstudent.’

Meer weten over HU Honours of wil je je aanmelden? Check de website.