HAL16 na één jaar op de culturele kaart

Één jaar en ongeveer dertig feesten later en HAL16, de ruimte onder het studentencomplex AL16 aan de Archimedeslaan (een oud HU-gebouw), is al genomineerd voor een Gouden Kabouter, een awardgebeuren voor het uitgaansleven, voornamelijk geconcentreerd op de Amsterdamse scene. 

Uiteindelijk ging een ander initiatief, de Amsterdamse 24-uursvergunningen, er vandoor met de prijs, maar voor Matthijs Mom (28), één van de bedrijfsleiders van HAL16 voelt het als ‘op de kaart gezet’. ‘Wij zijn wat Trouw en Canvas zijn voor Amsterdam, maken deel uit van Het Nieuwe Uitgaan: eten, drinken, dansen, vermengt met kunst, cultuur, games. We willen het gevoel geven van een minifestival.’ 
 
Een groot gebouw op een bedrijventerrein tussen de stad en De Uithof met horeca waarin duizend mensen kunnen feesten en tegelijk kunstenaars resideren met wie veelvuldig aan co-creatie gedaan wordt, er zijn maar weinig locaties in Utrecht waar zoiets kan. ‘Jammer’, aldus Mom, oud-student Culturele Maatschappelijke Vorming. ‘Utrecht was genomineerd voor Culturele Hoofdstad 2018, maar er mag wel wat meer gebeuren. Het wordt je ook niet altijd makkelijk gemaakt met subsidieverstrekkingen en vergunningen.’ De voorganger van HAL16, Sophies AL, liep tegen allerlei problemen aan, maar inmiddels zijn deze opgelost en organiseert HAL16 één, soms twee events in een weekend, vaak thema-avonden waar dj’s bij gevraagd worden, en waarbij muzikanten en collectieven betrokken worden. 
 
Op 6 april organiseert HAL16 The Fluff Disco, één van de inhouse producties. En laat HAL16 nu net voor Trajectum-lezers gratis kaartjes weggeven! Wil je er eentje? Mail dan naar matthijs@hal16.nl en je ontvangt het.