Nieuws

Hbo-deeltijdstudies klimmen uit het dal

Foto: Pixaby

Voor het tweede jaar op rij trekken de hbo-deeltijdopleidingen meer studenten. Ze zijn nog niet op het niveau van tien jaar geleden, maar de vooruitzichten lijken weer goed. Aan de HU is de instroom van deeltijders in 2017 gelijk aan het aantal in het jaar daarvoor.

Naast je baan een deeltijdstudie volgen? Steeds minder mensen deden het: in tien jaar tijd halveerde de instroom tot zo’n negenduizend eerstejaars in 2014. De kosten voor een ‘tweede studie’ en de dreiging van een ‘langstudeerboete’ leken deze opleidingen de das om te doen.

De Hogeschool Utrecht is is na Fontys Hogeschool de één na grootste aanbieder van deeltijdonderwijs. In 2017 schreven zich aan de HU 1243 deeltijders in, evenveel als het jaar daarvoor.

Tekst loop door onder de grafiek

© HOP. Landelijke cijfers. Bron: Vereniging Hogescholen.

Hogescholen werden door de vorige minister van Onderwijs Jet Bussemaker gepusht tot herziening van de deeltijdopleidingen. Zij lanceerde onder meer een omstreden experiment waarin studenten vouchers (tegoedbonnen) krijgen om hun onderwijs bij verschillende onderwijsaanbieders te volgen – desgewenst ook bij private aanbieders.

Bovendien mochten hogescholen – waaronder de HU – proefdraaien met een flexibeler onderwijsaanbod, zodat studenten hun opleiding beter konden vormgeven naar hun eigen wensen. De deeltijders kunnen daardoor sneller hun opleiding afronden: een mbo-verpleegkundige heeft bijvoorbeeld al veel ervaring en kan zomaar een jaar of anderhalf jaar op de vervolgopleiding besparen.

Is het dan alleen maar een beter aanbod waar de opbloei aan te danken is? De Vereniging Hogescholen wijst erop dat haar leden tegenwoordig ook beter samenwerken. Sommige hebben zelfs een offensief aangekondigd. Ze willen de strijd van de particuliere aanbieders winnen en hun aanbod beter onder de aandacht brengen.

Groeien
Het zijn overigens vooral de economische en sociale studies die weer veel deeltijdstudenten trekken. De deeltijdpabo’s herstellen zich eveneens, en zullen naar verwachting ook komend jaar groeien.

Bij onder meer Saxion, Inholland, de Hogeschool Rotterdam, Stenden, Avans en de Hogeschool van Amsterdam is de instroom bij deeltijdstudies flink toegenomen.

© HOP. Bron: Vereniging Hogescholen.

In een vorige versie stond dat de instroom van het aantal deeltijder aan de HU in 2017 is gegroeid ten opzichte van 2016. Dit klopt niet en is hersteld: het aantal is gelijk gebleven.