Nieuws

HBO-raad voor kiezen op de pabo

De HBO-raad vindt het geen slecht idee om pabo-studenten vroeg in de opleiding te laten kiezen voor jonge of oudere kinderen. Dat zou de opleiding aantrekkelijker maken voor mannelijke studenten.

De laatste jaren kiezen weinig jongens voor de pabo. Beginnen ze er wel aan, dan vallen ze bovendien vaker uit dan vrouwelijke studenten. Bijna vijftig procent stopt vroegtijdig met de opleiding, tegen dertig procent van de meisjes. Veel jongens geven liever les aan oudere leerlingen, maar op de pabo moet iedereen met alle kinderen leren werken. Dat schrikt af, merken de hogescholen.

Op haar website toont de koepelorganisatie HBO-raad zich positief over het plan om studenten vroeg in de opleiding te laten kiezen tussen lage of hoge klassen. Specialisatie zou de opleiding ‘meer focus en diepgang’ geven en de pabo ook voor jongens interessant maken.

Dat onderwijzers daardoor misschien een smallere lesbevoegdheid krijgen, dat is dan maar zo. ‘Mochten deze specialisaties worden ingevoerd dan zal dit gevolgen hebben voor de bevoegdheid van de afgestudeerden van de lerarenopleidingen basisonderwijs’, schrijft de HBO-raad op haar site.

Niet iedereen zal zich daar even snel bij neerleggen. Regeringspartij CDA heeft al gezegd niet aan de lesbevoegdheid van onderwijzers te willen tornen. Vooral kleinere scholen zouden daardoor in de problemen kunnen komen.

http://www.hbo-raad.nl/component/content/article/34/548