Nieuws

Hbo trekt minder studenten

Er zijn in september minder eerstejaars aan een hbo-opleiding begonnen dan vorig jaar. De pabo en bedrijfseconomie krimpen, terwijl verpleegkunde en informatica juist meer belangstelling trekken.

Op 1 oktober 2012 telden de hogescholen twee procent minder eerstejaars dan het jaar ervoor, blijkt uit nieuwe instroomcijfers van DUO. Hogeschool Utrecht ging van 7392 naar 6920 aanmeldingen, een daling van 6.4 procent. 
 
De bacheloropleidingen van het domein onderwijs dalen met maar liefst 7,6 procent, vooral doordat de instroom van de opleiding tot leraar basisonderwijs (pabo) met 10,7 procent inzakt. Al jarenlang kiezen steeds minder jongeren voor de pabo. Economische opleidingen leveren eveneens terrein in (4,5 procent). Vooral bedrijfseconomie (6,2 procent minder) en commerciële economie (4,2 procent minder) zien minder eerstejaars aan de start verschijnen.
 
Misschien komt het door de economische crisis, maar veel nieuwe hbo-studenten kiezen voor techniek: informatica wint bijvoorbeeld 7,1 procent. Ook verpleegkunde zet de opgaande lijn van eerdere jaren voort en groeit met 6,8 procent.
 
Voor Inholland blijkt de ellende nog niet voorbij. In 2009 trok de hogeschool nog 7.627 eerstejaars en dat zijn er nu nog maar 4.550, nog eens 2,9 procent minder dan vorig collegejaar. Van de andere grote hogescholen krijgt vooral Windesheim een flinke klap: 15,5 procent minder eerstejaars. Ook de Hogeschool van Amsterdam (min 4,1 procent), de Hogeschool Utrecht (min 6,4 procent) en Zuyd Hogeschool (min 7,1 procent) trekken minder eerstejaars.
 
De winnaars onder de grote hogescholen zijn Avans (5,4 procent), Saxion (1,6 procent) en Fontys (4,2 procent).
 
De tweejarige hbo-opleidingen (associate degrees) brengen nog geen stormloop teweeg, maar blijven toch jaar na jaar stijgen. In september zijn er 568 studenten begonnen en dat is 3,8 procent meer dan vorig jaar. Dat komt vooral door twee ad-opleidingen van de Hogeschool Rotterdam: ondernemen en office management.