Achtergrond

Het Panel: de HU moet meer doen voor vluchtelingen

Hogescholen hebben met de minister afgesproken meer vluchtelingstudenten te willen opleiden. Hogeschool Rotterdam stelde al heel concreet 100 studieplaatsen ter beschikking. Jan Bogerd, cvb-voorzitter van de HU, pleitte in zijn blog voor ‘meer aandacht in het onderwijs voor dit complexe onderwerp.’  De vraag is: moet de HU meer doen voor vluchtelingen? 

In Het Panel spreken verschillende panelleden zich uit over een actuele kwestie. Ditmaal: de vluchtelingenproblematiek.

Patrick Ubags, docent ICT en mediatechnologie, Faculteit Natuur en Techniek


'Jan Bogerd vraagt in zijn blog om meer aandacht voor dit onderwerp en om duurzame oplossingen te bedenken voor dit complexe probleem. Een sympathieke gedachte, maar ik weet niet of de vele vluchtelingen daar nu iets aan hebben. Vraag is of we als HU voldoende doen als het gaat om directe hulp. Zijn er al extra taalprogramma's? Stellen we onze vrijstaande ruimtes beschikbaar zoals de Erasmus Universiteit doet met haar sporthal? 

Kunnen we uit onze eigen schaduw van rendementssturing en reciprociteitsdenken stappen en goed doen zonder tegenprestatie? 

Een complex probleem lost zich niet vanzelf op als enkele hbo-bestuurders besluiten dat er een business case in zit. Het vluchtelingenprobleem bestaat al veel langer. Individuele initiatieven zoals de bevlogen collega die vrijwillig kleding inzamelt, hebben wel echt effect. 

Begrijp me niet verkeerd; als Jan een lectoraat voor altruïsme, vrede en menslievendheid opricht, ben ik eerste die een staande ovatie geeft. Maar dat lectoraat is geen randvoorwaarde om nu al meer hulp te willen bieden aan mensen in nood.'

Gerrit Croes, student International Marketing Management

'Dat de HU een grotere rol wil spelen in de opvang van vluchtelingen begrijp ik niet helemaal. Natuurlijk hebben we als onderwijsinstelling een maatschappelijke verantwoordelijkheid tegenover de beroepspraktijk, maar het faciliteren van onderwijs voor vluchtelingen is een compleet ander verhaal. 

Het roept ook vragen op. Zoals, wat voor faciliteiten gaan we aanbieden? Kunnen wij deze investering aan? Misschien ben ik een beetje cynisch en denk ik te veel in geld en/of investeringen, maar ik vind dat wij eerst moeten bepalen wat voor faciliteiten wij gaan aanbieden. 

Om een simpel antwoord te geven: Ja, ik vind dat wij moeten helpen voor zover wij kunnen. Wellicht zal het juist goed zijn om meer internationale studenten te hebben op de HU. Mijn voorkeur gaat dan uit naar het opstarten van een taaltransitie-traject. Daarin kunnen vluchtelingen eerst de taal leren en zo ver mogelijk integreren voordat ze aan een opleiding beginnen. 

Het beste wat we kunnen bieden is onderwijs. En dan vooral gericht op taal en integratie. Die investering kunnen we later ook terug zien.’

 

Peter Blind, docent onderwijskunde, Faculteit Educatie

'Meer doen?! Ik weet niet wat de HU nu al doet en "meer aandacht in het onderwijs voor dit complexe onderwerp" klinkt als: "We zijn er mee bezig maar het heeft geen prioriteit." 

Naar mijn idee kan de HU direct praktische hulp verlenen door de vluchtelingen taalcursussen aan te bieden. Ouderejaars studenten Nederlands en Engels van de lerarenopleiding zouden zich hiervoor vrijwillig kunnen aanmelden of het onderdeel kunnen laten uitmaken van hun stage. Na het doorlopen en positief afronden van dergelijke taalcursussen heb je als onderwijsinstelling direct zicht op het niveau van de student en kan deze meteen doorstromen naar een passende opleiding!'

Arno Wilkens, docent mediatechnologie, Faculteit Communicatie en Journalistiek

'Ik denk dat de HU zeker wat mag doen. Het is natuurlijk niet een kwestie van een vluchteling zo maar even ergens bij plaatsen, vooral als het om een niet-internationaal programma gaat. Maar er zijn veel internationale opleidingen, minoren en andere programma's binnen de HU waar we volgens mij prima een x aantal plaatsen vrij kunnen maken en gratis ter beschikking stellen aan vluchtelingen. Als ze dat willen uiteraard.

Daarnaast zou het interessant zijn als ook met een ontwerpblik naar de problematiek bij de opvang gekeken wordt. Via de typische creatieve-industrie-manier van ontwerpen kunnen we kijken of er samen met de vluchtelingen mogelijke problemen opgelost kunnen worden.'