Achtergrond

Hoe overleef ik het WK?

Of je nou van voetbal houdt of totaal niet, het kan je niet ontgaan zijn dat het wereldkampioenschap voetbal deze week staat te beginnen. Trajectum loodst je door de oranjeweken met kijktips en weetjes.

Utrecht is goed vertegenwoordigd in Oranje (zie kader), maar niet alleen voetballend is ‘Utrecht’ in Zuid-Afrika te vinden. Twee oud-studenten van de School voor Journalistiek, Lucas Waagmeester en Tim de Wit, bemannen al sinds september vorig jaar Bureau Johannesburg. Vanaf dat bureau komen alle verhalen, items en reportages van de NOS en de VRT (de Belgische NOS) over Zuid-Afrika. Trajectum spreekt met voetbalfreak Tim de Wit over zijn werk, Zuid-Afrika en het WK.

Tim, hoe kom je bij Bureau Johannesburg terecht?
‘Dat is een grappig verhaal. De NOS heeft met de VRT een uitwisselingsproject. Een Nederlander gaat dan in België werken en andersom. Ik werkte in Brussel en daar kwam mijn vriend en collega Lucas mij opzoeken. Daar hoorden wij dat de vaste Zuid-Afrika correspondent Bram Vermeulen naar Turkije ging. Toen hebben we bedacht om zijn taak samen over te nemen, want zeker met het WK is er natuurlijk genoeg werk. Na een lange en pittige sollicitatieronde mochten wij samen naar Johannesburg.’

Wat heb jij gedaan in de aanloop naar het WK?
‘Ik maak radio-interviews en Lucas zorgt voor televisie-items. In de maanden voor het WK hebben wij veel voorreportages gemaakt. Lucas en ik laten Nederland vast zien hoe het hier is. Wij hebben items gemaakt over een Nederlandse bouwer die bezig is aan het Soccercitystadion. Ook kijken wij vast in het spelershotel van het Nederlands Elftal om te zien hoe dat is. En we zijn naar een oefenwedstrijd geweest van Denemarken, een tegenstander van Oranje.’

Het WK begint morgen wat ga je dan doen?
‘We hadden het erg druk met zijn tweeën. Nu zijn hier meer dan tachtig Nederlandse journalisten. Het is nu veel moeilijker om iets origineels te maken. Gelukkig hebben wij intussen al veel contacten opgebouwd, wat ons een voorsprong geeft. Mijn grootste nachtmerrie is dat ik moet werken tijdens een wedstrijd van Nederland. Die kans bestaat. Maar goed, dat weet je van te voren als je hier gaat werken.’

Leeft het WK onder de Zuid-Afrikanen?
‘Hier heeft iedereen er ontzettend zin in. Dat was in de aanloop van het WK wel anders. Zuid-Afrika speelde een oefenwedstrijd tegen Thailand. Ik wilde die in de stad kijken met andere sportjournalisten, maar dat kon niet. Nergens was die wedstrijd te zien! De komend week barst de gekte los. Het is voor Zuid-Afrika te hopen dat het nationale elftal ver komt. Dan komt er hopelijk een einde aan het negatieve imago van het land.’

Is het echt zo onveilig voor het Oranje-legioen? De eerste wedstrijd van Oranje tegen Denemarken is in jouw stad.
‘Dat wordt echt overdreven. Ik woon hier nu bijna een jaar en ik heb nog nooit iets vervelend meegemaakt. In het deel waar ik woon is het rustig en kan ik ’s avonds prima over straat lopen. Je moet sommige wijken gewoon wat meer vermijden ’s avonds als je het daar niet prettig vindt. Maar hoeveel Utrechters maken voor hun lol een avondwandeling door Kanaleneiland?’

Hoe schat jij de kansen van Nederland in?
‘Heel goed. We hebben verdedigend geen toppers, maar een geweldige aanval en een goed middenveld. Ik verwacht daarom dat we ver komen. Onze poule is ook gunstig, ik heb de Denen een aantal keer zien spelen en die spelen vrij aanvallend voetbal en dat ligt Oranje wel. Ik denk daarom 3-0. Ik hoop dat Nederland wereldkampioen wordt hier in mijn stad Johannesburg. Maar ik denk het niet.’

Wie wordt dan wereldkampioen?
‘Spanje heeft een goed team, bijna hetzelfde als tijdens het gewonnen Europees Kampioenschap. Engeland heeft een goed elftal, maar dat is al jaren een puinhoop. Maar met deze coach halen ze misschien de finale. Ik denk dat Spanje uiteindelijk kampioen wordt, maar blijf hopen op Oranje natuurlijk.’

WK voor beginners
* Het WK begint morgen, 11 juni, om vier uur met Zuid-Afrika – Mexico.
* De finale is zondagavond 11 juli in Johannesburg.
* In totaal maken 32 landen uit wie wereldkampioen wordt, verspreid over acht poules. De achtste finales zijn 26 juni, de kwartfinales beginnen 2 juli en de halve finales starten 6 juli.
* Er zijn negen speelsteden.
* Elk nationaal team wordt door 23 spelers vertegenwoordigd.
* Nederland speelt in de poulefase 14 juni om 13.30 uur de eerste wedstrijd tegen Denemarken. 19 Juni zal Japan om 13.30 uur de tweede tegenstander zijn. Kameroen is 24 juni om 20.30 uur de laatste opponent.
* Als Oranje de achtste finales haalt komt de tegenstander uit Poule F (Italië, Paraguay, Nieuw-Zeeland of Slowakije).
* Er zijn vier spelers met Utrechtse roots. Middenvelders Ibrahim Afellay en Wesley Sneijder zijn geboren in de Domstad. Daarnaast speelt reservedoelman Michel Vorm bij FC Utrecht. Liverpool-spits Dirk Kuijt bloeide in de Galgenwaard als FC Utrecht-speler op.
* Het organiserende land, Zuid-Afrika, heeft bijna 50 miljoen inwoners. De hoofdstad is Kaapstad en dan 75% heeft het christendom als religie. Het volkslied heet het Nkosi Sikelel en de munteenheid is de Rand.

WK do’s & dont’s

Do’s
* Juichen bij een doelpunt
* Kijken met vrienden
* Feesten op straat bij winst
* Bier drinken
* De namen van alle 23 Oranje spelers uit je hoofd leren
* Van te voren weten waar je gaat kijken
* De tegenstanders bestuderen
* Alle wedstrijden kijken

Dont’s
* Werken als Oranje speelt
* Wijn drinken
* Door de wedstrijd heen praten
* Voor het beeld gaan staan
* Duitse klederdracht aantrekken
* Vragen wat buitenspel is
* De aftrap missen
* Op het toilet zitten tijdens een doelpunt

Hup Holland Hup

Haarscherp megascherm
De Winkel van Sinkel heeft een Mega Scherm en een speciale WK-kaart. Handig: na de middagwedstrijden kun je afdalen naar de nachtwinkel voor een feestelijke tapasschotel.
De Winkel van Sinkel, Oudegracht 158

In de bruine kroeg
Voor de echte liefhebber. Normaal gesproken staat hier de televisie constant afgesteld op voetbal en sport. Kijken mag, maar wel mond dicht. Hier vind je de experts. (en pssst…je mag hier roken)
Postiljon, Lijnmarkt 50

Studentikoos
Hier worden alle grote sportevenementen live op grote schermen uitgezonden. Lekker tussen de studenten en hockeylui met een biertje in de hand.
Heerenplein, Lucas Bolwerk 1

Met z’n allen
Hangen de televisies naar buiten. Kijk je vanaf de gracht de wedstrijd in. Kom wel op tijd want het is hier altijd stampvol.
Cafe de Flater, Oudegracht 140

Rustig
In de foyer van Springhaver hangt een enorm plasmascherm. Lekker aan tafel genieten. In het geval van een te saaie wedstrijd crash je gewoon op het rode pluche in een van de bioscoopzalen.
Springhaver theater, Springweg 52

Anti Oranje
Ben je niet voor Nederland? Dan ben je het meest veilig in de Ierse pub Mick o’Connells.
Mick o’Connells, Jansdam 3

Feest
In Tivoli kun je alle WK-wedstrijden van het Nederlands elftal op een supergroot scherm meebeleven. De entree per wedstrijd bedraagt € 2,-. Een passe-partout kost € 5,- en daarmee mag je alle wedstrijden van het Nederlands elftal zien, hoeveel dat er ook worden. Bij de passepartout krijg je ook een speciale 0,8 liter oranje WK-beker.
Tivoli, Oudegracht 245

Op z’n Zuid-Afrikaans
In het kader van de WK koorts doopte dBs zijn bekende Biergarten om tot shebeen (in Zuid-Afrika ontstonden shebeens in zwarte gemeenten als alternatief voor kroegen waar tijdens apartheid geen zwarte Afrikanen welkom waren, red.). Alle wedstrijden van de WK worden in dBs op groot scherm vertoond en op 24 juni is er na Nederland-Kameroen een gratis optreden van de Tsjechische jazzpunkcore legendes Uz Jsme Doma.
dB’s, CAB-Rondom 100

Zie dubbel in de Mediamarkt
Bekijk de wedstrijd iedere minuut op een ander televisiescherm.

Roze
Roze versus oranje vind je op het MidZomerGracht festival. Tijdens deze homoculturele happening zijn er feesten, theatervoorstellingen, exposities en dus ook samen voetbal kijken in het Werftheater.
Werftheater, Oudegracht aan de werf 60

Nederland nederlaag – de soundtrack

Als ‘onze’ jongens winnen, dan zit er maar een ding op. We are the champions van Queen op repeat. Nog een keer en nog een keer. Maar wat als ze verliezen? Noem ons maar pessimistische zwartkijkers, maar wij stellen uit voorzorg alvast een troostende soundtrack op voor na de nederlaag.

* The winner takes it all the loser standing small. Tja, keihard maar ooooh zo waar. ABBA.
* Als je weer een wedstrijd hebt verloren en je voelt je niet zo fijn, weet dan dat je extra goed moet zaaien, wil de oogst wat beter zijn. Wijze woorden voor de loser in Nick en Simon’s Pak maar mijn hand.
* Ooh! Inside my heart is breaking! My make-up may be flaking…But my smile, still, stays on. Ja, en het normale leven ook. The show must go on van Queen.
* Some things in life are bad. They can really make you mad. Other things just make you swear and curse. When you’re chewing on life’s gristle. Don’t grumble, give a whistle. And this’ll help things turn out for the best… Always look on the bright site of life van Monty Python
* Denk terug aan wat Henny altijd in de playbackshow zong. Wie niet tegen zijn verlies kan, die is maar zielig hoor. Inderdaad. Met z’n allen van Henny Huisman