Nieuws

HU onderaan lijst van duurzame onderwijsinstelling

De Technische Universiteit Eindhoven is de meest duurzame instelling en daarmee winnaar van De SustainaBul. Van de zestien deelnemers eindigt de HU op nummer 14.

De jury koos de TU Eindhoven vanwege hun onderzoek naar ijzerpoeder als energiebron voor de universiteit. Wageningen werd tweede voor haar ‘Campus as Living Lab’, die eigenlijk bovenaan eindigde. Die won echter niet, omdat de prijs dit jaar niet naar lijstaanvoeder ging.

Studentennetwerk Studenten voor Morgen maakt ieder jaar een ranglijst voor Nederlandse hogeronderwijsinstellingen. De vragenlijst gaat over duurzaamheid in het onderzoek, onderwijs, de bedrijfsvoering en de ‘integrale benadering’.
De Green Office, het orgaan dat zich bezighoudt met duurzaamheid bij de HU, laat in een reactie op Twitter weten dat het tijd is voor actie.

Daan Custers, medewerker van het Green Office, licht de tweet toe: ‘Het college van bestuur zou harder moeten zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit. Twee derde van de totale energiekosten zijn afkomstig van woon-werkverkeer van medewerkers. Het ov is prima, zet daar op in. Verder moeten ze een extern team aanstellen, voor de energiehuishouding. Nu bestaan daar  maar vijf medewerkers voor, allemaal maar één dag per week. Ze doen hun stinkende best, maar ze redden het niet. Ik zie hier op zondagmiddag geregeld het licht en staat de verwarming aan. Ten slotte wordt vlees geweerd bij huiscateraar Vitam. Maar nu bestelt iedereen ineens elders. Dat kan natuurlijk niet.’